Compania AstraZeneca este în centrul unui nou scandal. O anchetă a Comisiei Europene a scos la iveală faptul că 29 de milioane de doze erau păstrate într-o fabrică din Italia pentru a fi exportate în țări din afara spațiului comunitar. O parte din aceste doze ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie, în condițiile în care AstraZeneca nu-și respectă contractul de livrare cu Uniunea Europeană.
În aceste momente, la Bruxelles se pun la cale măsuri privind restricția exporturilor de seruri anti-COVID-19 în afara Uniunii. Tot autoritățile de acolo ar putea bloca pentru o perioadă de până la șase săptămâni exporturile către destinații pentru UK și SUA, țări care primesc vaccinuri produse în UE, dar care nu exportă dozele produse în propriul teritoriu și au o rată mai mare de vaccinare decât în UE.
O percheziție a carabinierilor la o fabrică din Italia a scos la lumină 29 de milioane de doze de AstraZeneca ținute ascunse. Descoperirea oamenilor legii a fost scânteia care a aprins o nouă dispută între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID-19 și Uniunea Europeană. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat tonul dur față de AstraZeneca. Oficialul a sugerat o posibilă blocare a exporturilor de seruri de către Uniunea Europeană.
„Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări”, a spus şefa Comisiei Europene.
„Cerem urgent explicaţii! AstrZeneca depozitează zeci de milioane de doze şi nu respectă contractul cu UE”, a fost reacţia europarlamentarului german Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.
„Poliţia nu a descoperit nimic în neregulă cu actele firmei”, a declarat un purtător de cuvânt al fabricii.
În realitate, lotul de vaccinuri descoperite în fabrica din Italia era destinat Belgiei. Din ele, spune compania britanică, 13 milioane sunt alocate programului ”COVAX”, destinat distribuției de vaccinuri în țările sărace și în curs de dezvoltare, iar restul urmează să fie livrate în țările UE.
Percheziția italienilor a fost pusă în mișcare după ce oficialii UE au criticat public AstraZeneca pentru întârzierile în livrarea dozelor de vaccin promise, iar Ursula von der Leyen a amenințat încheierea exporturilor de vaccin de către UE. Premierul Italiei, Mario Draghi, a fost contactat de Comisie, apoi a solicitat o anchetă în acest sens ministrului italian al Sănătății.