Un angajat SGA a murit după două zile după ce a primit vaccinul de la Astra Zeneca, acesta a primit ser din lotul retras de la vaccinare.
Un bărbat de 47 de ani, din Gorj, a murit pe 1 martie. La două zile după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19. Acesta a primit ser din lotul ABV2856 retras de la vaccinare. Acest ser a provocat mai multe reacții adverse, la diferite persoane. Văzând acest lucru, autoritățile l-au retras din mai multe țări. Directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian, a confirmat faptul că bărbatul de 47 de ani ce a murit pe 1 martie a primit ser din lotul retras.
Da, este adevărat. S-a făcut anchetă la timpul respectiv, dar atunci nu aveam idee că acest lot se va retrage sau că ar avea probleme. Județul Gorj a primit 1.500 de doze din acest lot de la AstraZeneca și s-au folosit 1.083 de doze, restul find puse sub carantină, conform instrucțiunilor.
În urma efectuării necropsiei, nu s-a făcut legătura între deces și vaccin în cazul bărbatului de 47 de ani, iar în afară de acest caz nu au fost raportate, în județ alte reacții adverse la acest ser.”, a declarat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.
Lotul ABV2856 a fost retras din Italia și este oprit de la vaccinare și în România. Acesta este înlocuit cu doze din alt lot de la Astra Zeneca. Mai mulți români din zona Sucevei și Iașului, au reacționat pe rețelele de socializare după ce Italia a anunțat, oficial, că sistează vaccinarea cu Astra Zeneca. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că cetățeni ce s-au vaccinat cu lotul ABV2856 nu au ar trebui să aibă motive de îngrijorare.
„Nu există în momentul de față un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca și aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariție de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvență este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populației generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidență mai crescută a acestor evenimente față de populația nevaccinată, ca atare, Agenția Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ținând cont de faptul că la acest moment beneficiile depășesc categoric riscurile care sunt asociate”, a explicat Gheorghiță.