Descoperire șocantă în sângele uman. Este pentru prima oară în istorie când medicii văd asta

de: Ștefan R. Apostol
27 03. 2022

Cercetătorii din Amsterdam au anunțat o descoperire alarmantă, spun ei. Particule minuscule de plastic, numite microplastice, au fost descoperite pentru prima dată în sângele uman. Cercetătorii spun că ridică temeri cu privire la efectele lor pe termen lung asupra sănătății. Micile bucăți de plastic, în mare parte invizibile, au fost deja găsite aproape peste tot pe Pământ, de la cele mai adânci oceane până la cei mai înalți munți, precum și în aer, în sol și în lanțul alimentar.

Cercetătorii din Amsterdam descoperă microplastice în sângele uman

Poluarea cu microplastice a fost detectată pentru prima dată în sângele uman. Oamenii de știință au descoperit particule minuscule la aproape 80% dintre persoanele testate.

Descoperirea arată că particulele se pot deplasa prin corp și se pot depune în organe. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut. Microplasticele cauzează daune celulelor umane în laborator, spun cercetătorii. Particulele de poluare atmosferică sunt deja cunoscute ca pătrunzând în organism și cauzând milioane de decese premature pe an.

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează acum întreaga planetă. De pe vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane, sunt poluate. Se știa deja că oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalare, iar acestea au fost găsite în fecalele bebelușilor și ale adulților.

Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toți adulți sănătoși, și au găsit particule de plastic în 17 dintre acestea. Jumătate dintre probe conțineau plastic PET, utilizat în mod obișnuit în sticlele de băuturi, în timp ce o treime conțineau polistiren, utilizat pentru ambalarea alimentelor și a altor produse. Un sfert dintre probele de sânge conțineau polietilenă, din care sunt fabricate pungile de plastic.

„Studiul nostru este primul indiciu că avem particule de polimeri în sângele nostru – este un rezultat revoluționar. Dar trebuie să extindem cercetarea.

Să mărim dimensiunea eșantioanelor, numărul de polimeri evaluați etc. Studiile suplimentare efectuate de mai multe grupuri sunt deja în curs de desfășurare.”, a declarat profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda.

Citește și: Apa din ocean, mai acidă ca niciodată: cât de periculoasă a devenit de la poluare

„Este cu siguranță rezonabil să fim îngrijorați”

Particulele sunt acolo și sunt transportate în tot corpul, spune Dick Vethaak. Lucrările anterioare au arătat că particulele de microplastice sunt de 10 ori mai mari în fecalele bebelușilor în comparație cu adulții și că bebelușii hrăniți cu sticle de plastic înghit milioane de particule microplastice pe zi.

„Știm în general că bebelușii și copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanțe chimice și particule.

Asta mă îngrijorează foarte mult.”, spune profesorul Dick Vethaak pentru The Guardian.

Cercetarea particulelor microplastice este un studiu de pionierat

Noua cercetare este publicată în revista Environment International și a adaptat tehnicile existente pentru a detecta și analiza particule microplastice de până la 0,0007 mm. Unele dintre probele de sânge conțineau două sau trei tipuri de plastic.

Echipa a folosit ace de seringă din oțel și tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea și a testat nivelurile de fond ale microplasticelor folosind probe goale. Vethaak a recunoscut că cantitatea și tipul de plastic au variat considerabil între probele de sânge.

Dar acesta este un studiu de pionierat”, a spus profesorul olandez, fiind nevoie acum de mai multe lucrări. El a spus că diferențele ar putea reflecta o expunere pe termen scurt înainte de prelevarea probelor de sânge, cum ar fi băutul dintr-o ceașcă de cafea căptușită cu plastic sau purtarea unei măști de față din plastic.

„Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru? Sunt particulele reținute în organism? Sunt ele transportate către anumite organe, cum ar fi trecerea barierei hematoencefalice?

Și sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanșa boli? Avem nevoie urgentă de finanțarea unor cercetări suplimentare pentru a putea afla.”, a mai spus Vethaak.

Noua cercetare a fost finanțată de Organizația națională olandeză pentru cercetare și dezvoltare în domeniul sănătății și de Common Seas, o întreprindere socială care lucrează pentru reducerea poluării cu plastic.

Producția de plastic se va dubla până în 2040

Common Seas, împreună cu peste 80 de ONG-uri, oameni de știință și parlamentari, cer guvernului britanic să aloce 15 milioane de lire sterline pentru cercetarea impactului plasticului asupra sănătății umane.

UE finanțează deja cercetări privind impactul dat de microplastice asupra fetușilor și bebelușilor, precum și asupra sistemului imunitar.

Un studiu recent a constatat că particulele de microplastice se pot agăța de membranele exterioare ale celulelor roșii din sânge. Particulele pot limita capacitatea acestora de a transporta oxigen.

De asemenea, particulele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate, iar la șobolanii gravide, acestea trec rapid prin plămâni și ajung în inima, creierul și alte organe ale fetusului.

O nouă lucrare de analiză publicată marți, la care Vethaak este coautor, a evaluat riscul de cancer și a concluzionat: „Este nevoie urgentă de cercetări mai detaliate cu privire la modul în care micro și nanoplasticele afectează structurile și procesele din corpul uman și dacă și cum pot transforma celulele și induce carcinogeneza, în special în lumina creșterii exponențiale a producției de plastic. Problema devine tot mai urgentă pe zi ce trece.