De ce mănâncă păsările marine deșeuri din plastic. Descoperirea cercetătorilor

De ce mănâncă păsările marine deșeuri din plastic. Descoperirea cercetătorilor
Indici chimici sunt cei care spun de ce păsările marine mănâncă plastic

În ultimii ani cercetătorii marini trag semnale de alarmă, având în vedere numărul mare de păsări marine care mor. Principalul motiv pentru care păsările marine mor este că mănâncă deșeurile din plastic aruncate în apa mărilor sau a oceanelor. Fotografii cu păsări marine ucise de burți pline de deșeuri din plastic sunt îngrozitoare. Dar întrebarea „de ce mănâncă aceste deșeuri?” persistă, deși cercetătorii spun că au găsit un răspuns.

De ce păsările marine mănâncă plastic

Dacă priveați în jos pe străzile Europei la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, puteai observa o grămadă de pene albe și cenușii care zburau deasupra mulțimii. Aceste pene erau pene de albatros, o podoabă de lux pentru pălăriile de damă. Între timp, la mii de kilometri depărtare în nordul Oceanului Pacific, păsările marine sacrificate se adunau pe atolul Midway, de la marginea de nord-vest a arhipelagului hawaian.

Această imagine strictă a fost redată într-un raport al unei expediții a Smithsonian Institution în jurul sfârșitului de secol. Păsările marine, în special albatrosii, au fost uciși fără voie în Midway pentru a furniza pene pentru pălării. Când s-a confruntat cu dovezi ale acestei vărsări de sânge, președintele Theodore Roosevelt a trimis marinari americani la atol în 1903 pentru a opri uciderea.

Peste un secol mai târziu și ca urmare a desemnării protecțiilor faunei sălbatice locale, Atolul Midway găzduiește acum colonii înfloritoare. Aceste colonii numără peste 3 milioane de păsări marine, inclusiv trei tipuri de albatros.

Între timp vânătorii nu mai reprezintă o amenințare. Acum păsările marine se confruntă cu un prădător mai ascuns, și anume deșeurile din plastic. Din păcate fenomenul nu se regăsește doar în Oceanul Pacific, ci pe toate oceanele planetei, și mai nou și pe mările existente.

Indici chimici de ce păsările marine mănâncă plastic

Dacă plasticul a fost în ocean de ceva timp, acesta este acoperit cu alge, spun specialiștii. Într-un studiu recent, biologii de la Universitatea din California de la Davis au descoperit că acest lucru are ca rezultat  un nivel ridicat de chimicale.

Nivelurile sunt mai mari decât concentrațiile normale de fond găsite în mediul înconjurător. Cercetătorii spun că sunt cu mult peste nivelurile pe care păsările marine le pot detecta și folosi pentru a găsi hrană.

Pentru păsări, prezența DMS este un indiciu că hrana este vorba nu de alge, ci de kril care se hrănește cu alge. Acest lucru determină un comportament de hrănire cu rezultatul că păsările marine ingeră plastic.

Oamenii de știință au descoperit că poluarea cu plastic din mare degajă un miros care atrage păsările marine. Descoperirea ar putea explica de ce păsările marine, cum ar fi albatrosul, înghit plastic, provocând răni sau moarte.

Mirosul, similar cu mirosul algelor putrezite, este cauzat de defalcarea planctonului. Acesta se lipește de bucăți de plastic plutitoare. Aproximativ 90% dintre păsările marine au consumat plastic și pot păstra unele în burtă, punându-și sănătatea în pericol.

Rata poluării cu plastic crește în întreaga lume. Datele vorbesc de un sfert de miliard de tone de deșeuri din plastic înregistrate în oceane în 2014. Oamenii de știință cred că păsările marine asociază mirosul de plastic cu mâncarea. Astfel sunt păcălite să înghită deșeurile de plastic.

„Aceste păsări marine folosesc de fapt mirosuri pentru a-și găsi drumul în lume și pentru a găsi hrană. Am găsit o substanță chimică pe plastic pe care păsările marine o asociază de obicei cu mâncarea.

Acum este asociată cu plasticul. Și astfel aceste păsări ar putea fi foarte confuze – și păcălite să consume plastic ca hrană”, a spus Matthew Savoca, de la Universitatea din California, Davis. Cercetarea este publicată în revista Science Advances.

Experimentele au scos la iveală date importante

În experimente, oamenii de știință au pus microbii în pungi de plasă și le-au atârnat în ocean. După trei săptămâni pe mare, au analizat plasticul pentru semnele chimice.

Nu s-a găsit nimic pe probele noi de plastic. Dar, trei tipuri de plastic din mare au dobândit un miros chimic distinctiv. Produsul chimic, sulfura de dimetil, are un miros sulfuros caracteristic asociat cu varza clocotită sau algele marine în descompunere.

De asemenea, este produs în oceane prin descompunerea algelor microscopice sau a fitoplanctonului, care se colectează pe plastic. Păsările marine cu un simț al mirosului puternic, inclusiv albatrosii, petrelii și pufinii, pot detecta acest miros pe care îl asociază cu hrana.

Cercetătorii cer mai multe studii pentru a vedea dacă peștii, pinguinii și broaște țestoase sunt, de asemenea, atrași de plastic de substanțele chimice. Și spun că ar putea fi posibil să se dezvolte materiale plastice care fie nu atrag alge, fie se descompun mai repede în mediu.

„Chiar și cunoașterea speciilor care sunt cele mai expuse riscului pe baza modului în care găsesc hrană este informativă – pentru că ne ajută – comunitatea științifică – să ne dăm seama cum să alocăm cel mai bine eforturile de monitorizare și conservare acelor specii care au cea mai mare nevoie „, spun specialiștii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI