Unul din cele mai importante lanțuri de supermarketuri, Kaufland România, încă din 2017 a demarat proiecte legate de sustenabilitate. Proiectele au legătură cu modul de a derula afaceri profitabile. În acelaiși timp, este vorba și despre proiecte de reciclare și de reutilizare a deșeurilor. Proiectul demarat atunci, în 2021 are o cu totul altă față.
Ca parte a implicării în problemele poluării, în 2018 Kaufland România demara un nou proiect ecologic. La acel moment retailerul Kaufland România era primul care implementa în magazinele sale strategia anti-plastic.
Kaufland inaugura primul magazin din România renovat în urma strategiei anti-plastice, în București. În urma unei investiții majore, de aproximativ 300.000 de euro pe an, comerciantul a eliminat articolele consumabile din plastic și le-a înlocuit cu cele biodegradabile și compostabile.
Demersul a făcut parte din proiectul lansat în 2017, ”Drumul României spre Sustenbilitate”. Dezvoltarea durabilă a devenit parte a strategiei Kafuland România.
”Implementarea unor strategii de politici ecologice nu este ieftină. Costurile introducerii articolelor biodegradabile sunt de patru ori mai mari decât utilizarea celor obișnuite din plastic.
Este un pas înainte în reducerea poluării și aducerea de soluții noi în strategia anti-plastic în întreaga localitate pe piața cu amănuntul.”, adeclarau oficialii Kaufland România.
Pe 5 iunie, la nivel mondial, a fost declarată Ziua Internațională a Mediului. Conform desideratelor de până acum, și de această dată Kaufland România s-a implicat în demersurile ecologice. Într-un comunicat emis pe site-ul retailerului, a fost anunțat un nou proiect de mare anvergură.
Proiectul, realizat împreună cu cei de la Asociația „Act for Tomorrow”, a reușit dezvoltarea unei ambarcațiuni 100% electrică. Proiectul a fost făcut și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române”.
Conform comunicatului, cei patru parteneri au reușit construcția unei ambarcațiuni, denumită EBISU. Ambarcațiunea a fost construită având la bază un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Ce au adus în plus ambarcațiunii sunt panourile solare care conferă un anume grad de independență în funcționalitate.
„Astăzi, de Ziua Internațională a Mediului, Asociația Act for Tomorrow, alături de Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române”, a lansat prima ambarcațiune din Europa, 100% electrică, cu zero emisii de carbon, care colectează deșeurile din apă, într-o acțiune de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele, din județul Brașov.
Ambarcațiunea, denumită EBISU, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.”, se spune în comunicatul emis de Kaufland România pe 5 iunie.