11 ian. 2022 | 14:48

De ce unele persoane stau langă bolnavi Covid-19 si nu iau virusul. Ce au în organism, de fapt. Studiu

Sănătate
De ce unele persoane stau langă bolnavi Covid-19 si nu iau virusul. Ce au în organism, de fapt. Studiu
Cercetători în laborator

Imunitatea împotriva Covid-19 este unul dintre cele mai dezbătute și controversate subiecte, iar un studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London arată că celulele T provenite de la răceli comune protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, aceste informații de ultimă oră ar putea fi utile pentru crearea unei noi generații de vaccinuri.

Ce se întâmplă cu persoanele care au un nivel ridicat de celule T

Multe persoane aflate în preajma unor pacienți infectați cu Covid-19 au depășit perioada de risc fără a contacta virusul, iar posibilele excplicații ale medicilor nu au fost suficient de convingătoare.

Potrivit noului studiu s-a demonstrat că persoanele care prezintă un nivel ridicat de celule T, provenit în urma unor alte răceli banale, reacționează mult mai bine la infecția cu Covid-19.

În timp ce studiile anterioare au arătat că celulele T produse de alte răceli pot recunoaște SARS-CoV-2, noul studiu examinează pentru prima dată modul în care aceste celule T acționează în momentul expunerii la SARS-CoV-2, inclusiv dacă o persoană care le are în număr mare se infectează sau nu. Cercetătorii au transmis, de asemenea, că descoperirile lor oferă un model de inspirație pentru un nou vaccin universal care ar putea preveni infecția cu variantele actuale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, cât și pe cele viitoare.

Medicul Rhia Kundu, primul autor al studiului a explicat care a fost, de fapt, obiectivul acestei cercetări.

„Expunerea la virusul SARS-CoV-2 nu generază întotdeauna infectarea, motiv pentru care am fost dornici să înțelegem de ce. Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când s-a confruntat cu alți viruși, cum ar fi răceala, pot proteja împotriva infecției cu COVID-19.

Deși această descoperire este importantă, trebuie să menționez că reprezintă doar o formă de protecție și aș sublinia că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe aceasta. În schimb, cel mai bun mod de a te proteja împotriva COVID-19 este să fii vaccinat complet, inclusiv cu doza de rapel”, a concluzionat specialistul.

Ce au avut în comun cele 52 persoane analizate

Studiul a început în septembrie 2020, atunci când majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu fuseseră nici infectați, nici vaccinați împotriva Covid-19. Acesta a inclus 52 de persoane care au locuit cu o persoană infectată cu Covid-19 și confirmată printr-un test PCR.

Participanții au făcut teste PCR la început, iar ulterior în a patra și în a șaptea zi, pentru a determina dacă au dezvoltat o infecție.

Probele de sânge provenite de la cei 52 de participanți au fost prelevate în decurs de 1-6 zile de la expunerea lor la virus. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să analizeze nivelurile de celule T preexistentem induse de infecțiile anterioare cu alt tip de virus, care recunosc, de asemenea, proteinele virusului SARS-CoV-2.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit existența unor niveluri semnificativ mai mari ale acestor celule T la cele 26 de persoane care nu s-au infectat, comparativ cu cele 26 de persoane care s-au infectat.

Aceste celule T au indicat proteinele interne din virusul SARS-CoV-2, mai mult decât proteina Spike de pe suprafața virusului, pentru a proteja împotriva infecției.

Potrivit cercetătorilor, vaccinurile actuale nu induc un răspuns imun la aceste proteine interne, motiv pentru care, această nouă descoperire oferă o abordare diferită privind producța unui vaccin care ar putea oferi protecție de lungă durată. Aceștia au mai menționat faptul că,  răspunsurile celulelor T persistă mai mult decât răspunsurile anticorpilor care scad în câteva luni de la vaccinare.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Cel mai costisitor electrocasnic. Umflă ireal factura
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro