25 nov. 2020 | 16:03

Descoperire șocantă în curtea unui restaurant din Timișoara. Garda a acționat imediat

Știri generale
Descoperire șocantă în curtea unui restaurant din Timișoara. Garda a acționat imediat
Ce a descoperit Garda e Mediu la Timișoara

Garda de mediu a făcut o descoperire șocantă în curtea unui restaurant din Timișoara. Comisarii au descoperit nu mai puțin de 28 de broaște țestoase de apă. Acestea erau ținute în captivitate.

28 de broaște țestoase, descoperite în curtea unui restaurant din Timișoara. Ce au făcut comisarii de la Garda de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu au făcut o descoperire șocantă în curtea unui restaurant din Timișoara. Proprietarul localului adăpostea nu mai puțin de 28 de broaște țestoase în incintă, acestea fiind ținute în captivitate, fără ca să existe vreun act pentru ele.

”Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu- Comisariatul Judeţean Timiş, au efectuat un control privind ținerea în captivitate de broaște țestoase de apă (Emys orbicularis) în incinta unui restaurant din Timișoara.

Broaștele au fost confiscate

Cu această ocazie au fost identificate un numar de 28 de țestoase de apă (Emys orbicularis ) ținute în captivitate pentru care nu s-au putut prezenta documente de proveniența”, se arată într-o postare a Gărzii de Mediu Timiș.

Astfel, comisarii gărzii de Mediu au plecat cu cele 28 de broaște țestoase. Aceștia le-au ținut în custodie lor până au găsit un centru care să se ocupe de cele 28 de broaște țestoase.

Cui a predat Ggarda de Mediu țestoasele

”În urma controlului a fost dispusă măsura de a fi ținute în custodie până la predarea acestora spre centru abilitat pentru îngrijirea, verificarea stării de sănătate și eliberarea ulterioară a acestora și se vor aplica prevederile OUG 57/2007 privind Regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare. Predarea broaștelor țestoase s-a făcut în data de 06.11.2020 către reprezentanții Centrului de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice Luana”, mai informează Garda de Mediu.

Emys orbicularis este o broascățestoasă autohtonă, fiind de altfel singura specie de țestoasă semiacvatică din fauna României. Carapacea broaștelor adulte este mai puțin bombată decât a rudelor ei de uscat și măsoară circa 25 de centimetri. Emys orbicularis este închisă la culoare, presărată cu mici puncte galbene , regăsite și pe cap, picioare și coadă. Membrele posterioare și cele anterioare sunt prevăzute cu membrană interdigitală, aceasta înlesnind deplasarea pe sub apă. Masculii au ochii roșii, iar femelele au irisul galben.

Testoasele hibernează iarna pe fundul apei

Perioada de activitate începe de regulă în luna martie și se încheie la sfârșitul lunii octombrie. Vara femelele caută zone cu sol afânat pentru a săpa o groapă în care depun între cinci și douăzeci de ouă, din care puii ies la sfârșitul lunii septembrie. În timpul sezonului rece țestoasele hibernează pe fundul lacurilor, unde se îngroapă în mâl.

Hrana este constituită în principal din insecte acvatice, pești, broaște și mormoloci, la care uneori se mai adaugă și plante. Adulții nu au prădători naturali însă exemplarele de talie mică, mai ales cele abia ieșite din ou, sunt vânate de stârci, pescăruși sau egrete și majoritatea mamiferelor carnivore”, scrie parculvacaresti.ro.