28 feb. 2022 | 13:33

Descoperire senzațională despre creierul uman. Cum te afectează cântatul, de fapt

Sănătate
Descoperire senzațională despre creierul uman. Cum te afectează cântatul, de fapt
Au combinat datele dintr-un studiu anterior

Capacitatea de a se implica și de a înțelege muzica se regăsește în aproape toate societățile umane. În timp ce alte creaturi manifestă, de asemenea, comportamente muzicale, doar dacă ne gândim la cântecul păsărilor, cunoașterea noastră muzicală pare să fie distinctă din punct de vedere evolutiv în cadrul regnului animal, spun cercetătorii unui studiu asupra creierului uman. Cele mai recente descoperiri, senzaționale, pun într-o altă lumină percepția creierului uman asupra muzicii și efectele acesteia.

O parte a creierului uman răspunde în mod specific la cântat

Un nou studiu, publicat pe Science Alert, a oferit o mai bună înțelegere a relației creierului cu muzica, descoperind că cântatul are o semnătură neuronală distinctă în comparație cu vorbirea sau muzica instrumentală.

Pentru a obține o imagine precisă a ceea ce se întâmplă în creier atunci când oamenii aud sunete, cercetătorii au folosit o tehnică numită electrocorticografie (ECoG), în care electrozii sunt plasați în interiorul craniului pentru a înregistra activitatea electrică din creier.

Tipul de date colectate astfel este mult mai precis decât alte tehnici de măsurare a activității cerebrale, cum ar fi electroencefalografia (EEG). În cazul ECoG, electrozii măsoară activitatea electrică și nu locul în care sângele circulă în creier, care este un indicator al activității neuronale. Ca exemplu, imagistica prin rezonanță magnetică funcțională sau fMRI face acest lucru.

Aplicarea electrozilor direct pe creier este o procedură invazivă, așa că cercetătorii au adunat date pe parcursul mai multor ani de la pacienți cu epilepsie care erau deja supuși unor intervenții chirurgicale pentru tratarea crizelor. Electrozii sunt de obicei plasați în interiorul scalpului pacienților cu epilepsie pentru a le monitoriza activitatea neuronală cu câteva zile înainte de operație.

În această perioadă, dacă pacienții sunt de acord, pot lua parte la studii în care le este înregistrată activitatea cerebrală în timp ce efectuează anumite sarcini. În acest caz, sarcina a implicat ascultarea a 165 de sunete auzite în mod obișnuit, de la vibrația unui telefon mobil la turnarea unui lichid, la un bărbat care vorbește, la tastarea unui text. În acest amestec de sunete a fost inclusă muzică cântată cu voci și muzică instrumentală.

„O populație distinctă de neuroni care răspunde în mod specific la cântat”

Cercetătorii au descoperit o populație distinctă de neuroni care răspunde în mod specific la cântat, această populație fiind diferită de reprezentările neuronale ale muzicii instrumentale și ale vorbirii în general.

„Descoperirea noastră cheie nouă este că una dintre aceste componente a răspuns aproape exclusiv la muzica cu cântec. Această constatare indică faptul că creierul uman conține o populație neuronală specifică analizei cântecului.

Aceste constatări sugerează că muzica este reprezentată de mai multe populații neuronale distincte, selective pentru diferite aspecte ale muzicii, dintre care cel puțin una răspunde în mod specific la cântat.”, spun autorii studiului.

În lucrare, cercetătorii speculează cu privire la caracteristicile cântecului care îl fac o categorie distinctă, care are nevoie de o semnătură neurodinamică proprie. În general, mai spun cercetătorii, cântecul se deosebește de vorbire prin conturul intonației melodice și ritmicitate și de muzica instrumentală prin rezonanțele vocale și alte structuri specifice vocii.

Specialiștii mai spun că o ipoteză naturală este aceea că populațiile neuronale selective pentru cântec se integrează neliniar în mai multe caracteristici care diferențiază cântatul de vorbire și muzică, cum ar fi intonația melodică și rezonanțele vocale.

Citește și: Ce vârstă reală are creierul tău, de fapt. Testul pe care românii trebuie să îl facă

Au combinat datele ECoG cu datele fMRI dintr-un studiu anterior

Studiile asupra creierului uman combinate au folosit aceeași metodologie, oferindu-le cercetătorilor o idee mai bună despre localizarea activității neuronale. „Acest mod de a combina ECoG și fMRI este un progres metodologic semnificativ”, spune Josh McDermott, un neurolog cognitivist de la MIT, coautor al studiului.

Cercetarea le oferă neuroștiințelor o idee mai bună despre modul în care creierul nostru reprezintă nuanțele muzicii. Și, deși rămân întrebări precum modul în care selectivitatea neuronală a muzicii și a cântecelor a apărut pe parcursul dezvoltării sau evoluției noastre, tehnica nouă de combinare a datelor ar putea ajuta studiile viitoare să răspundă la aceste întrebări.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Diana Șoșoacă a dat cărțile pe față. România, sub protectoratul Rusiei
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Fiul Elodiei Ghinescu are o nouă identitate. Bunica lui nu l-a mai văzut de zece ani
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
O dau la pace? Kremlinul, anunț despre încheierea războiului din Ucraina
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se SCHIMBĂ REGULILE la PENSIE! Anunțul Casei de Pensii pentru seniori
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro