18 nov. 2021 | 13:27

Câtă energie consumă creierul uman, de fapt, deși cântărește doar 2% din greutatea corpului tău VIDEO

Utile
Câtă energie consumă creierul uman, de fapt, deși cântărește doar 2% din greutatea corpului tău VIDEO
Câtă energie consumă creierul uman

Câtă energie consumă creierul uman, deși cântărește numai 2% din greutatea corpului. Trebuie să știi că acest organ este un mare consumator de energie.

Câtă energie consumă creierul uman

Deși creierul uman reprezintă numai 2 la sută din masa corporală, creierul consumă 20 la sută din cantitatea de energie pe care o produce organismul, asta însemnând de zece ori mai multă decât orice alt organ.

Astfel, procesul de memorare și capacitatea de concentrare sunt influențate de resursele energetice pe care le are creierul. Creierul este cel care coordonează atât acțiunile conștiente, cât și pe cele care nu sunt conștientizate.

În realitate, creierul folosește o cantitate mică de energie ca să îndeplinească sarcinile conștiente, iar 95% din energie este utilizată pentru îndeplinirea sarcinilor inconștiente, potrivit cercetătorilor de la Academia de Științe din Franța. Mai mult, în perioadele de odihnă, creierul este mult mai activ decât ziua, susțin specialiștii, iar asta este posibil întrucât, în timpul somnului, se intensifică procesele reparatorii la nivel celular și energetic.

De menționat este că principalul carburant al creierului este glucoza, aceasta fiind cea mai importantă sursă de energie. Așa cum neuronii au nevoie de oxigen încontinuu, au nevoie și de glucoză. La un efort deosebit, creierul are nevoie de un surplus de energie, motiv pentru care glucidele ar trebui să reprezinte 50 la sută din aportul energetic. Se poate asigura acest aport energetic consumând zaharuri simple precum orez, pâine, leguminoase, fructe, care trec lent în sânge.

Procesele cognitive cresc consumul de energie al creierului

Zaharurile simple ajung mai lent în sânge și sunt mai benefice pentru creier decât glucidele din dulciurile concentrate, care oferă energie organismului doar pentru o perioadă scurtă. Dr. Radu Braga cercetător în neuroştiinţe Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe, Universitatea de Medicină „Carol Davila” Bucureşti a spus:

”Creierul uman cântăreşte aproximativ 2 la sută din masa corporală, însă este responsabil pentru aproximativ 20 la sută din consumul total de energie al organismului.

În cifre, dacă estimăm pe parcursul unei zile un consum mediu de energie de 2.500 de calorii, creierul va consuma din acesta circa 500 de calorii (sau aproximativ 25 Watti din punctul de vedere al disipării de energie).

Procesele cognitive cresc consumul de energie al creierului, aspect demonstrat şi de studiile imagistice prin rezonanţă magnetică funcţională. O creştere semnificativă de consum energetic se produce în timpul somnului, mai precis în faza de somn cu mişcări oculare rapide.

În acest stadiu de somn au loc procese de consolidare a memoriei, masa neuronală este activată în proporţie de 70-80 la sută, iar temperatura creierului creşte cu 1 grad Celsius„, a spus cercetător în neuroştiinţe, potrivit adevărul.ro.

 

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Laurette a ajuns de nerecunoscut! Cum arată la 40 de ani și ce s-a apucat să facă pentru bani
Unica.ro
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
EVZ.ro
Florin Piersic, transferat chiar în aceste momente la Spitalul Foișor din Capitală, pentru o nouă operație! Imagini exclusive / PAPARAZZI
Spynews
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Capital.ro
Tiramisu delicios cu felii de cozonac. Așa poți salva dulcele tradițional rămas de la masa de Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
STAREA lui Florin PIERSIC, tot mai GRAVĂ! DECIZIA RADICALĂ a medicilor
Mediaflux
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe o stradă din Pitești! S-a stins din viață din cauza depresiei / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro