Descoperire colosală, veche de 2.000 de ani, în nordul Fâşiei Gaza. E cea mai importantă din ultimul deceniu
Fâșia Gaza ste o enclavă palestiniană situată pe coasta de est a Mării Mediterane. Se învecinează cu Egiptul la sud-vest pe o lungime de 11 kilometri. Israelul se află la est și la nord de-a lungul unei frontiere de 51 km. Fâșia Gaza și Cisiordania sunt revendicate de statul suveran de jure al Palestinei. De-a lungul timpului aici au avut loc conflicte dure între palestinieni și israelieni. Dar, tot aici, a fost descoperite mai multe sit-uri arheologice, cel mai recent vechi de 2.000 de ani.
Comorile arheologice din Fâșia Gaza sunt în pericol din cauza războiului și a neglijenței
Anii de conflict au afectat secole de istorie în Fâșia Gaza. Deși au rămas urme ale trecutului său bogat, cursa pentru conservarea a ceea ce a mai rămas sub suprafața acestui teritoriu măcinat de lupte este plină de probleme. Locuită de civilizații care s-au întins pe parcursul a cinci milenii, Gaza a fost construită strat peste strat încă din epoca bronzului.
Pe măsură ce fiecare epocă s-a încheiat, oamenii săi au lăsat în urmă rămășițe ale vremurilor lor. Fie că sunt biserici, mănăstiri, palate și moschei, sau mii de artefacte prețioase, toate se află îngropate aici.
Specialiștii în arheologie spun că sub Fâșia Gaza există o cu totul altă Gaza. „Dar fiecare sit arheologic de aici este găsit din întâmplare”, spune Hayam Albetar, arheolog la Ministerul Turismului și Antichităților, condus de Hamas.
În 2013, în plin conflict palestiniano-israelian, aici se descoperea, de exemplu, o biserică bizantină. Biserica era descoperită atunci când muncitorii săpau pentru a construi strada Salahedin și au dat peste un mozaic.
Ministerul este organismul oficial însărcinat cu săpăturile arheologice și cu conservarea artefactelor, dar activitatea lor s-a confruntat cu multe obstacole.
Birourile sale au fost avariate atunci când complexul guvernamental Abu Khadra care le găzduiește a fost distrus de bombe israeliene în timpul conflictului cu militanții din noiembrie 2012. Multe sit-uri istorice au fost, de asemenea, deteriorate în timpul ostilităților, spun oficialii ministerului.
Arheologii au descoperit un cimitir roman vechi de 2.000 de ani
Cele mai recente săpături din Fâșia Gaza au adus la lumină acest sit, vechi de 2.000 de ani. Specialiștii au descoperit aici cel puțin 20 de morminte decorate ornamental.
Reprezentanții Ministerul Antichităților au numit-o cea mai importantă descoperire locală din ultimul deceniu, conform agenției Reuters. În timpul săpăturilor inițiale arheologii au scos la lumină 20 de morminte romane.
Jamal Abu Rida, directorul general al Ministerului Turismului și Antichităților din Gaza, spune că aici mai există cel puțin 80 de morminte. Arheologii spun că în sit-ul roman există dovezi, încă de pe vremea campaniilor de invazie conduse de Alexandru cel Mare, dar și urme ale invaziilor mongole.
Cimitirul descoperit în Fâșia Gaza se întinde pe o suprafață estimată la 50 de metri pătrați. „Am făcut mai multe descoperiri în trecut, aceasta este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimii 10 ani”, mai spune Jamal Abu Rida.
Instrumentele arheologice din Fâșia Gaza sunt rudimentare, ceea ce nu este ideal pentru sarcina delicată de a descoperi relicve fragile, și, deși expertiza locală nu este slabă, specialiștii din exterior vin rareori în vizită.
Gaza, poarta de intrare în Orient
Timp de sute de ani, portul din Gaza a fost poarta de intrare în Orient, exportând parfumuri, cereale, textile și mirodenii. Linia de coastă a înflorit, apoi a dispărut. A lăsat în urmă o comoară arheologică inestimabilă.
„Într-o zi calmă, puteți vedea fundațiile portului Mayumas sub apă și am descoperit monede, sticlă și ceramică pe aceste țărmuri.
Foarte puțin a fost descoperit de fapt, dacă îl comparăm cu ceea ce trebuie să fie ascuns sub picioarele noastre. Nu prea avem ocazia să ieșim și să căutăm ruine istorice ascunse”, a declarat Salim, un istoric local.
Mayumas a fost un port comercial roman atât de mare încât a găzduit 10 biserici. Portul a dispărut de mult timp în nisip și a fost măturat sub mare.
Aceste ruine s-au dezvăluit uneori. În timpul unor vijelii puternice, opt coloane romane au fost măturate la țărm. Acestea au fost identificate ulterior ca fiind coloane de biserică din portul Mayumas.
Istoria din Fâșia Gaza neglijată și măcinată de război
Dincolo de fraternitatea arheologică din Gaza, se acordă puțină atenție la ceea ce a supraviețuit din trecut. Cei mai mulți locuitori din Fâșia Gaza sunt prea preocupați de șomajul ridicat, de locuințele precare și de restricțiile asupra agriculturii, pescuitului și importurilor pentru a se preocupa de ruine și antichități.
Totuși, istoria este peste tot. Cartierul vechi din Gaza este un centru de clădiri vechi. O plimbare pe orice străduță laterală va duce la structuri de gresie din vremuri trecute.
Unele, cum ar fi Băile Al-Samra și Moscheea Al-Omari, despre care se crede că ar fi locul Templului lui Dagon, dărâmat de personajul biblic Samson, au fost restaurate.
Însă multe dintre structurile antice din orașul vechi din Gaza sunt dărăpănate sau pline de gunoaie, iar pe măsură ce populația se extinde, locuitorii au recurs la construirea de extinderi din beton peste clădirile antice.
Costul uman al conflictului și al bombardamentelor este întotdeauna devastator. Dar, în condițiile în care aceste situri antice devin daune colaterale și blocada restricționează schimbul de cunoștințe și instrumente arheologice, istoria bogată din Fâșia Gaza, care cuprinde zeci de epoci și civilizații, riscă să se piardă pentru totdeauna.