Polițiștii din Constanța au găsit 99 de monede din perioada romană și din epoca medievală, după ce au efectuat percheziții într-un dosar de braconaj arheologic.
Conform Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, suspectul ar fi valorificat bunuri susceptibile care făceau parte din patrimoniul cultural național, pe piața neagră de antichități dar și pe internet.
În urma perchezițiilor, oamenii legii au descoperit 99 de monede romane și medievale, peste 15.000 de lei, patru detectoare de metale, 100 de dolari, 160 de lire sterline 6.700 de euro, țigarete netimbrate, bijuterii de aur și mai multe bunuri cu valoare probatorie.
Polițiștii îl cercetează acum pe bărbat pentru comiterea infracțiunilor e furt calificat de bunuri culturale și tăinuire.
„În cursul zilei de ieri, (…) poliţiştii de investigaţii criminale (…) şi procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au efectuat două percheziţii domiciliare, în localitatea Moviliţa, la o persoană bănuită de braconaj arheologic. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2021, un bărbat de 48 de ani ar fi efectuat o amplă activitate de braconaj arheologic, în siturile arheologice din judeţul Constanţa”, se arată într-un comunicat transmis joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.
Oamenii legii din Dâmbovița au efectuat, ieri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, 11 percheziții în trei județe și în București, într-un dosar privind infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, fals, înșelăciune și deturnarea licitațiilor publice.
Una dintre descinderi a avut loc la Primăria Tărtășești, acolo unde există suspiciunea că ar fi fost deturnate licitații privind realizarea unui sistem de apă și canalizare. Șapte dintre cele 11 descinderi au avut loc în Dâmbovița, una în Constanța, una în București și două în județul Prahova.
”Din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada 2020-2021, funcţionari din cadrul unei instituţii ar fi stabilit cu administratorii unor societăţi comerciale să deturneze preţul de adjudecare pentru două programe de investiţii finanţate. Ulterior, ar fi falsificat documente şi ar fi atestat în mod nereal realizarea unor lucrări ori realizarea acestora cu materiale mai scumpe, astfel fiind decontaţi ilegal aproximativ 5 milioane de lei”, informează Poliţia Judeţeană Dâmboviţa.
În dosar, oamenii legii fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, deturnarea licitațiilor publice, fals în acte și înșelăciune.