Descoperire arheologică importantă despre Biblie, în Israel. E vechi de peste 3.100 de ani

Descoperire arheologică importantă despre Biblie, în Israel. E vechi de peste 3.100 de ani
Un ulcior vechi, cu inscripții din Biblie, a fost descoperit ieri

O descoperire arheologică importantă despre Biblie a fost găsită în Israel. Obiectul este vechi de peste 3.000 de ani.

Descoperire arheologică importantă despre Biblie, în Israel

O echipă de arheologi israeleni și australieni au făcut o descoperire impresionantă care datează din urmă cu 3.100 de ani.

Autoritatea pentru Antichități din Israel a anunțat că o echipă de arheologi a descoperit în sudul Israeului un ulcior de lut decorat cu o inscripție biblică rară.

Inscripția scrisă în canaanită a fost făcută cu cerneală pe ulcior. Pe vas scrie numele lui Ierubaal, care a fost un conducător militar și profet.

Ulciorul are o capacitate de un litru și ar fi putut fi folosit pentru păstrarea unui lichid prețios, un leac sau un parfum, se crede.

Descoperire impresionantă

Vasul a fost descoperit situl arheologic Khirbet ar-Ra’i, aflat în apropierea orașului Kiryat Gat, după săpăturile efectuate la Universitatea Ebraică din Ierusalim, IAA și Universitatea Macquarie din Sydney, Australia.

„O inscripție rară datând din jurul anului 1.100 î.Hr. a fost recent găsită cu numele „Yerubaal”. Dacă cunoașteți un yerubaal, vă rugăm să-l etichetați în această postare …

Pentru prima dată, o inscripție veche de 3.100 de ani a fost găsită într-o săpătură arheologică de la Horbat al-Ra’i, lângă Kiryat Gat, menționând un nume găsit în Cartea Judecătorilor. Inscripția a fost scrisă cu cerneală pe un vas de ceramică – un vas mic de un litru, care ar fi putut conține lichide prețioase precum ulei, parfum sau leacuri.

La fel ca și astăzi, proprietarul și-a scris numele pentru a-și afirma proprietatea. Numele scris pe ulcior, Yarubaal, poate face aluzie la Jerubbaal, cunoscut și sub numele de judecătorul Gideon ben (fiul lui) Yoash, dar nu putem fi siguri dacă el a deținut vasul.

Inscripțiile din perioada biblică sunt extrem de rare – și până în prezent, doar câteva au fost descoperit și includ mai multe scrisori.

Această descoperire este prima dată când numele Jerubbaal a apărut într-un context arheologic datat din acea perioadă, în jurul anului 1.100 î.Hr.

Mai mult, inscripția Yarubaal contribuie foarte mult la înțelegerea noastră a modului în care s-a răspândit scriptul alfabetic în timpul tranziției de la perioada canaanită la cea israelită”, se arată de Facebook Israel Antiquities Authority.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI