28 feb. 2022 | 13:13

Descoperire alarmantă despre produsele de curățenie. Cât de periculoase sunt, de fapt

Sănătate
Descoperire alarmantă despre produsele de curățenie. Cât de periculoase sunt, de fapt
Studiul a fost publicat recent în Science Advances

Majoritatea gospodinelor folosesc cu regularitate diferite produse de curățenie. Numai că, cele mai recente date științifice spun că există un risc mare de îmbolnăvire. Specialiștii spun că produsele de curățenie ar putea expune oamenii la particule de poluare în același ritm ca și eșapamentul unei mașini. Universitarii au efectuat observații în timp real în condiții reale de interior, folosind un detergent comercial pentru a spăla suprafețele în timp ce măsurau substanțele chimice. Studiul are implicații pentru persoanele care au lucrat cu dezinfectanți Covid-19, mai spun cercetătorii.

Produsele de curățenie ar putea expune oamenii la poluare

Produsele de curățenie au devenit mai omniprezente ca niciodată în ultimii doi ani, dar un nou studiu sugerează că utilizarea lor poate veni cu un risc pentru sănătate. Cercetătorii din SUA au efectuat observații în timp real în „condiții de interior reale” care imită activitatea agenților de curățenie profesioniști de interior.

Aceștia au descoperit că agenții de curățare comerciali pentru igienizarea suprafețelor interioare pot depune mici particule poluante în tractul respirator uman la rate egale sau mai mari decât aerosolii proveniți de la vehicule. Noile descoperiri pot avea implicații pentru persoanele care au lucrat intensiv cu spray-uri dezinfectante în timpul pandemiei Covid.

Unii membri ai personalului și-au petrecut zile întregi de lucru stropind frecvent suprafețele cu puncte de contact din birouri pentru a preveni transmiterea SARS-CoV-2. Studiul a fost condus de Colleen Rosales, cercetător în domeniul mediului la Universitatea din California, Davis, și a fost publicat în Science Advances.

„O perturbare pe care oamenii o introduc în mediul interior este utilizarea produselor de curățare și dezinfecție de uz casnic, dintre care unele au mirosuri naturale, cum ar fi citricele sau pinul.

Este probabil ca expunerile la locul de muncă și la domiciliu care au ca rezultat efecte adverse asupra sănătății să fie influențate de creșterea dezinfecției chimice a suprafețelor interioare în timpul pandemiei de boală coronavirus 2019” , afirmă Rosales și colegii săi în lucrare.

Curățarea suprafețelor interioare cu dezinfectanți poate genera poluanți secundari

Oamenii de știință au știut că se pot genera acest gen de poluanți de interior sub formă de gaze și aerosoli. Dar au existat puține studii care să surprindă formarea de aerosoli organici secundari în condiții realiste de interior. Un aerosol organic secundar (SOA) este o moleculă produsă prin oxidarea pe parcursul mai multor generații a unei molecule organice părintești.

„SOA reprezintă o fracțiune majoră din încărcătura globală de aerosoli atmosferici. Înțelegerea mecanismului de formare și a proprietăților SOA este, prin urmare, importantă pentru a estima efectele sale asupra climei, calității aerului și sănătății umane.”, a declarat profesorul Annele Virtanen, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea din estul Finlandei, care nu a fost implicată în studiu, conform DailyMail.

Cercetarea s-a bazat pe compuși organici volatili

Pentru a afla mai multe despre formarea SOA, echipa americană s-a concentrat asupra monoterpenilor, o clasă de compuși organici volatili (COV). Monoterpenele sunt eliberate de o gamă foarte largă de surse, inclusiv de la gătit, produse alimentare, plante și mai multe tipuri de produse parfumate.

Într-un mediu interior, monoterpenele se pot amesteca cu ozonul pentru a forma particule care se pot îngropa în interiorul plămânilor. Echipa a folosit un detergent de uz casnic comercial pe bază de monoterpene pentru a curăța suprafețele din interiorul unei camere de testare închise, cu ventilație mecanică, într-o clădire de cercetare dintr-o zonă împădurită, timp de 12 până la 14 minute.

Pe măsură ce podeaua era spălată, cercetătorii au măsurat în timp real precursorii în fază gazoasă, oxidanții, radicalii, produsele secundare de oxidare și aerosolii. Aceștia au calculat că o persoană care folosește un produs de curățare pe bază de monoterpene ar inhala mai întâi aproximativ 30-40 micrograme de compuși organici volatili primari pe minut când începe să dea cu mopul.

Deoarece aerosolii organici secundari se formează atunci când produsul interacționează cu aerul din încăpere, persoana ar inhala apoi aproximativ 0,1 până la 0,7 micrograme din aceste particule pe minut. Autorii sugerează că menținerea nivelurilor de ozon de fond din interior sub 1 parte pe miliard înainte de a da cu mopul ar putea minimiza acumularea de particule poluante.

Mai puțin dăunători decât clorofluorocarburile

Compușii organici volatili (COV) care sunt utilizați în prezent în aerosoli sunt mai puțin dăunători decât clorofluorocarburile (CFC) care distrug stratul de ozon și pe care le-au înlocuit în anii 1980. CFC, care sunt clasificate drept halocarburi, deteriorează stratul protector de ozon al Pământului, care ne protejează de razele ultraviolete dăunătoare generate de Soare.

Recunoscând pericolul pe care îl reprezintă CFC-urile, în 1987 a fost convenit Protocolul de la Montreal, care a dus la eliminarea lor treptată și, recent, la primele semne de refacere a stratului de ozon din Antarctica.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro