Produsele de curățenie pe care nu trebuie să le combini, niciodată. Sunt extrem de periculoase

Produsele de curățenie pe care nu trebuie să le combini, niciodată. Sunt extrem de periculoase
Ce produse de curăţenie nu trebuie amestecate

Din dorinţa de a igieniza casa sau de a o curăţa temeinic, gospodinele recurg la un gest care poate fi extrem de periculos. Specialiştii spun care sunt produsele de curăţenie pe care nu trebuie să le combini niciodată.

De ce nu este bine să combini aceste două produse de curăţenie

Multe dintre gospodine recurg la tot felul de trucuri pentru a curăţa cât mai bine casa, însă specialiştii susţin că acestea pot fi extrem de periculoase. Un obicei foarte nociv pentru sănătate este amestecare a două produse de curăţenie: oţetul şi înălbitorul. De fapt, acestea nu trebuie să le combini niciodată iar explicaţia este una îngrijorătoare.

În plină pandemie de coronavirus, din ce în ce mai multe persoane apelează la acest gest pentru a dezinfecta suprafeţele, dat fiind că oţetul scade pH-ul clorului, lucru care creşte acţiunea sa igienizantă. Din păcate, amestecul este unul foarte periculos, spun cercetătorii de la Universitatea Texas.

Formula produce un gaz toxic care afectează gâtul, ochii şi plămânii. Astfel, dacă stropeşti o încăpere cu soluţia de mai sus, te poţi aştepta la dificultăţi de respiraţie, senzaţie de arsură sau lăcrimare abundentă. În contact cu pielea, aceasta duce la iritaţii sau chiar arsuri.

Desigur, poţi folosi cele două produse de curăţenie separat, fără nicio problemă. Important este să clăteşti şi să aeriseşti bine camera.

Explicaţia ştiinţifică a pericolului la care te expui când combini clor şi oţet: Dacă hipocloritul este o bază, oţetul reprezintă un acid, iar reacţia dintre cele două produce un acid hipocloros. În combinaţie cu restul de oţet, acesta formează clorul gazos, care s-a dovedit a fi foarte periculos pentru organism.

Produse pe care le poţi folosi în siguranţă pentru a curăţa casă

Dacă nu vrei să mai foloseşti produse chimice sau din comerţ pentru igienizarea locuinţei, poţi opta oricând pentru variantele naturale. De exemplu, pentru a obţine o soluţie de curăţat geamuri eficientă poţi amesteca trei linguri de oţet alb cu două căni de apă şi câteva picături de ulei esenţial preferat: lavandă, lămâie sau ceai verde. Astfel, vei obţine o soluţie non-toxică şi la îndemâna oricui.

În cazul în care ai nevoie de un produs care să igienizeze sau să te scape de mucegai, prepară o pastă din sare şi suc de lămâie. Cu soluţia obţinută freacă bine suprafeţele pe care doreşti să le igienizezi sau zonele afectate de igrasie. Lasă să acţioneze pentru un sfert de oră şi apoi clăteşte cu apă.

Pentru a scăpa de petele de grăsime din bucătărie, pune 100 de ml apă la fiert şi adăugă 10 g de praf de copt. Aşteaptă să se răcească puţin şi stropeşte cuptorul, aragazul, filtrele hotei sau blatul de lucru. Lasă să acţioneze 10 minute, apoi clăteşte.