15 mart. 2021 | 17:57

Trucuri geniale pentru cea mai sănătoasă casă. Toți românii trebuie să le aplice imediat

Știri generale
Trucuri geniale pentru cea mai sănătoasă casă. Toți românii trebuie să le aplice imediat
Trucuri pentru o casa sanatoasa

O casă confortabilă este un mediu sănătos. Or, nu poate fi confortabil dacă în interior este prea rece sau prea cald sau unde mucegaiul, radonul, emisiile de compuși organici volatili își fac simțită prezența.

Trucuri geniale pentru cea mai sănătoasă casă

De menționat este că alergiile sunt tot mai dificil de tratat și tot mai virulente din cauza multora dintre compușii chimici noi. Cu alte cuvinte, aerul din casă trebuie să fie unul sănătos, iar calitatea aerului este strâns legată de materialele folosite în construcția și amenajarea ei au multe de spus.

Dacă în cazul caselor vechi este mai greu să intervii în ce privește îmbunătățirea calității aerului din interior, într-o casă nouă tu poți să decizi asta. Astfel, este important să folosești în construcție și în amenajarea casei materiale naturale, cu amprentă zero sau negativă de carbon, cum ar fi lemnul, fibra de lemn, celuloza, paiele OSB-ul, sticla celulară. Un alt factor benefic ar fi și renunțarea la materialele clasice de construcție și izolare, cum ar fi betonul, polistirenul expandat și extrudat, PVC-ul, fibra de sticlă.

De asemenea, este necesară realizarea unor pereți care să permită difuzia vaporilor de apă de la interior către exterior. Un alt factor ar fi și realizarea unei fundații care să nu permită infiltrarea apei și stocarea umezelii. Apoi, un alt factor benefic ar fi montarea unui sistem performant de ventilație și recirculare a aerului. Calitatea lucrării este și ea importantă, adică lipsa fisurilor, asamblare optimă, etanșeitate totală. De asemenea, în cazul caselor eficiente energetic, orientarea ferestrelor trebuie să fie către sud. Atenție însă și la terenul pe care este amplasată casa, să nu fie fie în apropierea liniilor de înaltă tensiune, în zone care se pot inunda ușor sau în apropiere de terenuri agricole ce pot fi erbicidate.

Cum se ameneajează

Amenajarea constă în eliminarea materialelor de finisare care emit VOC-uri: vopsele și lacuri pe bază de solvenți sau plumb. În plu, un alt element benefic este alegerea de produse pentru decorarea casei, care nu au în componența lor adezivi toxici, iar aici se pot nominaliza covoarele, mobila, parchetul.

Mare atenție este la traseele cablurilor electrice, poziționarea routerelor și a surselor emitente de radiații cum ar fi cuptoare cu microunde. Un alt aspect este și folosirea unui sistem de ferestre și uși de calitate. În cazul utilizării unor plante decorative, trebuie să fie alese cele cu proprietăți de purificare a aerului, cum ar fi aloe vera. De asemenea, sunt benefice folosirea unui sistem de detecție a fumului și eliminarea odorizantelor artificiale de interior.