Descoperire alarmantă despre creierul uman. Să fie de vină evoluția tehnologiei?

Descoperire alarmantă despre creierul uman. Să fie de vină evoluția tehnologiei?

Publicația „Brain, Behavior and Evolution“ susține că creierul omului este de trei ori mai mare decât cel al gorilei sau al urangutanului – animale aproape la fel de mari ca și noi. Mulți cercetători sunt de părere că noi, ca specie, am înregistrat succesul pe care-l avem pe planetă tocmai datorită mărimii creierului nostru. Să înțelegem că, în acest caz, dimensiunea contează?

Descoperire interesantă despre creierul omului

Se știe deja că omul are cel mai mare creier în raport cu dimensiunile trupului său dintre toate primatele, acesta având de la 1.131 la 1.274 cm cubi, 86 de miliarde de neuroni şi 1,3kg de materie cenuşie.

Totuși, creierul nostru a început să se micșoreze începând cu 40.000 de ani în urmă, notează revista Discover. Atunci ar fi apărut primele dovezi cum că acest lucru se întâmplă. De atunci, creierul lui Homo sapiens s-ar fi micșorat cu circa 10%.

Acum 40.000 de ani în urmă, dimensiunea creierului celor 21 de specii umane care existau pe pământ se mărea, relatează Discvr.blog. Deci, care este motivul pentru care creierul uman a început să se micșoreze din acel punct? Este în avantajul sau dezavantajul nostru acest lucru?

O posibilă explicație ar fi inteligența colectivă – oamenii nu mai sunt nevoiți să învețe constant lucruri noi, bazându-se pe ajutorul celor din jur și având la dispoziţie tot confortul actual în care trăim. Se ne imaginăm numai diferențele dintre un IT-ist, de pildă, și omul peșterilor, care era nevoit să vâneze pentru a se hrăni, să facă focul, să-și construiască unelte, haine și arme doar ca să supraviețuiască.

Prin comparație, omul modern depunde un efort semnificativ mai mic pentru a trăi.

Citește și: Secretele creierului pentru prevenirea bolilor. Sfaturile vitale ale doctorului Leon Zăgrean

De ce se micșorează organul gândirii

O altă cauză ar fi că anumite zone ale creierului sunt corelate cu anumite acțiuni, iar reducerea acestora duce, în mod implicit, și la reducerea creierului.

De exemplu, în zilele noastre nu mai suntem nevoiți să reținem toate denumirile şi toate funcţiile plantelor din pădure doar pentru a nu muri otrăviți. Acum dispunem de toate informațiile de care avem nevoie la numai un click distanță.

În plus, de la ultima Eră glaciară încoace, adică acum vreo 10.000 de ani în urmă, temperaturile au început să crească. De asemenea, trupurile mai mici, incluzând un creier mai mic, presupun o gestionare mai bună a temperaturii corporale.

Prin urmare, există o logică cu privire la micșorarea creierului uman, care a prins contur pare-se în ultimii 3.000 de ani.