Atacul surprinzător declanșat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie a dus la un adevărat masacru, cu mii de decedați, ostateci și victime colaterale. Răspunsul Israelului a fost pe măsură, fără a mai ține cont de cele 2 milioane de civili care trăiesc în Fâșia Gaza. La nivel mondial, bombardamentele israeliene au generat un val de proteste și susținere pro-palestiniană fără precedent, dar și un derapaj antisemit îngrozitor la un protest, cu peste 10.000 de oameni strânși pe străzi în Australia.
Atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza au generat o adevărată criză, mai ales în rândurile civililor palestinieni din Fâșia Gaza, acum izolați, fără mâncare, electricitate și medicamente.
ONU, precum și alte organziații occidentale, au cerut premierului Netanyahu să permită cordoanelor de sute de camioane să intre în Fâșia Gaza pentru a ajunge la civili cele necesare.
Pe de altă parte, singurul culoar pe unde ar mai fi putut ieși civilii, cel de la granița cu Egipt, a fost închis, iar palestinienilor interzisă trecerea peste frontieră.
În afară de dramele de aici, la nivel mondial, din Peru și până în Japonia, mai ales după explozia de la spitalul baptist din Fâșia Gaza, mii de oameni, fie musulmani, fie de alte religii, au ieșit în stradă protestând împotriva acțiunilor Israelului și arătând suport pentru civilii din Fâșia Gaza.
Un astfel de protest, cu peste 10.000 de oameni, a avut loc la Sidney, în fața celebrei clădirii a operei din oraș. Zecile de mii de protestatari, pe lângă suportul arătat populației palestiniene civile, au dat dovadă și de un derapaj antisemit îngrozitor la protest.
Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, și ministrul afacerilor externe, Penny Wong, au condamnat protestatarii pro-Palestina care au fost filmați în timp ce scandau sentimente antievreiești la Sydney.
Vezi și: Mia Khalifa, lovitură după reacția făcută despre războiul din Israel. A fost concediată
Wong a declarat că ”nu există loc pentru antisemitism în societatea noastră”, în timp ce au fost ridicate întrebări cu privire la motivul pentru care s-a permis desfășurarea mitingului de luni seară și dacă evreii sunt în siguranță în oraș.
”Cred că ar trebui să fim cu toții îngrijorați. În Australia nu există loc în Australia pentru antisemitism, prejudecăți sau ură de orice fel și ar trebui să ne opunem cu toții cu fermitate limbajului antisemit pe care, din nefericire, unii l-au folosit.
La fel cum ar trebui să ne opunem cu fermitate tuturor prejudecăților. Aceasta se referă la cine suntem ca țară și la unul dintre cele mai mari puncte forte ale noastre, care este diversitatea noastră, dar și unitatea noastră în jurul valorilor.
Am spus că acea demonstrație nu ar fi trebuit să aibă loc și îmi mențin afirmația.”, a declarat Penny Wong marți pentru ABC Radio National.
Luni seară, protestatarii pro-Palestina au mărșăluit de la Primăria din Sydney până la Opera din Sydney, care a fost iluminată în alb și albastru în semn de solidaritate cu Israelul. Casa Parlamentului din Canberra a fost, de asemenea, iluminată în culorile steagului Israelului.
Află despre: Cine este liderul grupării Hamas și ce vrea să facă în Fâșia Gaza. El este creierul din spatele atacurilor din Israel
Premierul a avertizat că oricine va fi prins luând parte la ”denigrarea rasială, incitarea la ură sau incitarea la violență va fi acuzat”, descriind scenele de la Operă ca fiind ”abominabile”.
”Faptul că unii oameni sărbătoresc crimele atroce fără discernământ și răpirile din Israel este îngrozitor.
Aceasta este opusul comunității multiculturale dinamice pe care o dorim în NSW și în Australia.
Epitete rasiale au fost aruncate la adresa comunității evreiești prin simplul fapt că erau membri ai comunității evreiești, ceea ce este șocant și abuziv și potențial o crimă.”, a mai declarat Prim-ministrul australian, Anthony Albanese.
Un protestatar pro-palestinian, care pretinde că lucrează la o bază a Forțelor Aeriene australiene, a folosit un limbaj antisemit josnic, în timp ce în întreaga țară au avut loc mitinguri care condamnau răspunsul ferm al Israelului la atacurile teroriste ale Hamas.
Bărbatul a vorbit într-un miting organizat în Hyde Park din Sydney, unde peste 6.000 de persoane s-au adunat pentru a cere încetarea ”apartheidului israelian” și au cerut încetarea focului în Gaza.
Deși protestul de la Sydney a fost în general mai controlat decât cele din Melbourne, bărbatul a fost surprins strigând ”Allahu Akbar… Eliminați-i pe evreii f******” în mod repetat în timpul unui scandal furios, sub privirile poliției.
Clipul postat pe rețelele de socializare îl arată pe acesta proferând o lungă izbucnire împotriva Israelului și a guvernului australian, înainte ca un ofițer de poliție să se apropie de bărbat pentru a-i spune că ”este o infracțiune să înjuri în public”, dar apoi l-a lăsat să plece.
Imediat după atacurile din 7 octombrie, armata israeliană a răspuns dur împotriva celor din gruparea Hamas, situată în Fâșia Gaza, tăind apa, alimentele și energia electrică.
Militanții Hamas au răpit peste 100 de persoane în timpul unui atac surpriză pe mai multe fronturi.
Presa israeliană a declarat luni că numărul morților în urma atacurilor Hamas a crescut la 900, acuzând, în același timp, și un derapaj antisemit la nivel mondial, ca urmare a răspunsului dur împotriva Hamas.
Citește despre: Se deschide frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza. Acord cu SUA, vestea dată de ambasadă
Ca răspuns la aceste atacuri, Israelul a lansat atacuri aeriene și maritime care, potrivit medicilor, au ucis peste 680 de palestinieni din Gaza, o zonă în care trăiesc 2,3 milioane de oameni care nu au unde să fugă.
Hamas a amenințat că va începe să ucidă ostatici civili israelieni dacă bombardamentele asupra zonelor civile din enclavă vor avea loc fără un avertisment prealabil.
Întrebat dacă palestinienii suferă de zeci de ani sub ocupația israeliană, Wong a răspuns: ”Știm că aceasta este o regiune a lumii în care există o dispută de lungă durată, suferință de lungă durată, violență din toate părțile. Nimic nu justifică ceea ce am văzut că a făcut Hamas”.