10 oct. 2023 | 16:32

Cine este liderul grupării Hamas și ce vrea să facă în Fâșia Gaza. El este creierul din spatele atacurilor din Israel, i se mai spune „Oaspetele” sau „pisica cu nouă vieți”

Politică Externă
Cine este liderul grupării Hamas și ce vrea să facă în Fâșia Gaza. El este creierul din spatele atacurilor din Israel, i se mai spune
Cum a luat naștere grupul

Hamas, care guvernează Fâșia Gaza din 2007, a lansat un atac în interiorul Israelului în cursul weekendului, ucigând sute de persoane și luând altele ca ostatici. Dar cine este liderul grupării Hamas și ce se știe despre el? Încălcarea fără precedent a frontierei a trimis luptători în comunitățile de la graniță și în instalațiile militare, șocând Israelul și aliații săi, și punând sub semnul întrebării capacitățile și strategia grupului.

Ce este Hamas?

Grupul a fost fondat în 1987 de către Sheikh Ahmed Yassin, un refugiat palestinian care trăia în Gaza, în timpul primei Intifade, sau revolte, care s-a caracterizat prin proteste extinse împotriva ocupației Israelului.

Hamas este acronimul în arabă pentru Mișcarea de Rezistență Islamică și recunoaște originile și legăturile sale timpurii cu una dintre cele mai importante grupuri ale lumii sunnite, Frăția Musulmană, fondată în Egipt în anii 1920.

Citește și: Cine este Hamas şi de ce vrea grupul să distrugă Israelul. Fâşia Gaza, una dintre cele mai sărace şi populate zone din lume

Grupul a jurat să distrugă Israelul și este responsabil pentru numeroase atacuri sinucigașe și alte atacuri mortale îndreptate împotriva civililor și a soldaților israelieni.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat Hamas ca grup terorist în 1997. Uniunea Europeană și alte țări occidentale îl consideră, de asemenea, o organizație teroristă.

Hamas a câștigat alegerile parlamentare din 2006 și în 2007 a preluat violent controlul asupra Fâșiei Gaza de la Autoritatea Palestiniană recunoscută internațional. Autoritatea Palestiniană, dominată de mișcarea rivală Fatah, administrează zone semi-autonome în Cisiordania ocupată de Israel.

Israelul a răspuns preluării Hamasului cu un blocadă asupra Fâșiei Gaza, restricționând circulația oamenilor și a bunurilor în și în afara teritoriului, într-o măsură pe care o consideră necesară pentru a împiedica grupul să dezvolte arme. Blocada a afectat economia Fâșiei Gaza, iar palestinienii acuză Israelul de pedepsire colectivă.

De-a lungul anilor, Hamas a primit sprijin din partea țărilor arabe, cum ar fi Qatar și Turcia. Recent, s-a apropiat mai mult de Iran și aliații săi.

Cine este liderul grupării Hamas

Mohammed Deif, născut Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, este liderul Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamasului.

Citește și: Anunţul armatei Israeliene pentru locuitori. Toată populaţia să se pregătească pentru 3 zile de buncăr. Ce înseamnă asta

Deif a crescut într-o familie de refugiați palestinieni. A studiat la Universitatea Islamică din Gaza și a absolvit în 1988 cu o diplomă în știință. Pe parcursul facultății, Deif a fost un membru activ al Frăției Musulmane, care era condusă de Sheikh Ahmed Yassin, fondatorul Universității Islamice. Deif înseamnă „oaspete” în arabă.

În 1987, Deif s-a alăturat Hamas și a participat la prima Intifada. A fost arestat scurt timp de israelieni, dar a fost eliberat după 16 luni de închisoare. În anii ’90, sub conducerea lui Yahya Ayyash, Deif a orchestrat atacuri și a urcat rapid în ierarhia Hamasului.

În 2002, în timpul celei de-a doua Intifade, a fost numit șeful Brigăzilor Qassam, aripii militare a Hamasului. Curând, Hamas a început să efectueze atentate sinucigașe în interiorul Israelului.

Israelul a declarat că Deif se numără printre cei mai căutați de ei și că este direct responsabil pentru moartea multor cetățeni israelieni. SUA l-au desemnat rapid ca terorist.

A scăpat de mai multe încercări de asasinat

Forțele militare israeliene au recunoscut oficial că au încercat să-l ucidă pe Deif cel puțin de două ori. În 2002,  s-a spus că Deif și-a pierdut un ochi într-un atac israelian. În 2006, armata israeliană a atacat o clădire unde lideri ai Hamasului se adunaseră. Racheta a lovit etajul greșit.

În august 2014, Israelul a efectuat un atac cu avionul împotriva lui. Conform unui raport al ziarului The Hindu, soția și cei doi copii ai lui Deif au fost uciși, dar el a scăpat. Mossad crede că Deif este într-un scaun cu rotile. Cu toate acestea, nu există dovezi în acest sens din cauza absenței lui din sfera publică.

Vezi și: Povestea Fâșiei Gaza, momente cheie în istoria ei. Motivele din spatele violențelor din Israel

În Palestina, el este cunoscut sub numele de „pisica cu nouă vieți”.

În 2014, într-o confruntare cu Hamas, se spune că Deif a emis un mesaj audio. „Entitatea sionistă nu va cunoaște securitatea decât dacă poporul palestinian trăiește în pace”, a spus el.

Aceste cuvinte au devenit ideologia de bază a Hamasului de atunci.

Cine controlează gruparea

Fondatorul și liderul spiritual al Hamas, Yassin – un om paralizat care folosea un scaun cu rotile – a petrecut ani în închisorile israeliene și a supervizat înființarea aripa militară a Hamas, care a efectuat primul atac sinucigaș în 1993.

Citește și: Ayman Younis ar fi fost ucis. Casa liderului Hamas, atacată de aviația israeliană. Alte 150 de ținte au fost lovite

Forțele israeliene au vizat liderii Hamas de-a lungul anilor, ucigându-l pe Yassin în 2004.

Khaled Mashaal, un membru exilat al Hamas care a supraviețuit unei încercări anterioare de asasinare israeliană, a devenit liderul grupului curând după aceea.

Yehia Sinwar, din Gaza, și Ismail Haniyeh, care trăiește în exil, sunt liderii actuali ai Hamasului. Ei au realiniat conducerea grupului cu Iran și aliații săi, inclusiv Hezbollah din Liban. De atunci, mulți dintre liderii grupului s-au mutat în Beirut.

Ce urmărește gruparea

Hamas a pledat întotdeauna pentru violență ca mijloc de a elibera teritoriile palestiniene ocupate și a cerut anihilarea Israelului.

Hamas a efectuat atacuri sinucigașe și de-a lungul anilor a lansat zeci de mii de rachete din ce în ce mai puternice din Gaza în Israel. A stabilit, de asemenea, o rețea de tuneluri care se întindeau de la Gaza către Egipt pentru a smulge arme, precum și tuneluri de atac care se îndreptau către Israel.

În ultimii ani, Hamas părea să fie mai concentrat pe administrarea Fâșiei Gaza decât pe atacurile împotriva Israelului.

În ultimii ani, Israelul a încheiat acorduri de pace cu țările arabe fără a fi nevoit să facă concesii în conflictul său cu palestinienii. SUA încercau recent să medieze un acord între Israel și Arabia Saudită, un rival amar al susținătorilor iranieni ai Hamasului.

Vezi și: Femeile din Israel, obligate să se înroleze în armată. Cum erau ironizate de iranieni şi palestinieni în urmă cu puţin timp

Între timp, noul guvern de extremă dreapta al Israelului lucra pentru a cimenta așezările israeliene în Cisiordania, în ciuda opoziției palestiniene.

Liderii Hamas spun că o acțiune a Israelului împotriva militanților în Cisiordania, continuarea construcției de așezări – considerate ilegale de comunitatea internațională – mii de deținuți în închisorile israeliene și blocada continuă a Fâșiei Gaza i-au determinat să atace.

Liderii lor spun că sute dintre cei aproximativ 40.000 de luptători ai lor au participat la asalt. Israelul afirmă că grupul are aproximativ 30.000 de luptători și un arsenal de rachete, inclusiv unele cu o rază de aproximativ 250 de kilometri (155 de mile), și drone fără pilot.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro