George Simion a devenit mai cunoscut, după ce formațiunea a cărei lider este, AUR, a reușit câștigarea celor 9 procente în Parlamentul României. Cu un trecut prin galeriile de fotbal, de pe diferitele stadioane din țară, cariera sa de politician a cunoscut un avânt în ultimii doi. Așa se face că aseară, în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D, i-a venit rândul de a răspunde la întrebările jurnalistei Denise Rifai.
Puțini auziseră de partidul populist de extremă-dreapta Alianța pentru Unitatea Română (AUR) până la alegerile de anul trecut, când a uimit România la urne la alegerile parlamentare. Puțin cunoscutul AUR, un partid ultranaționalist care proclamă că este pentru „familie, națiune, credință și libertate”, a crescut din obscuritate pentru a obține aproape 9% din votul total. Astfel, partidul, care a fost format în toamna anului 2019, a depășit pragul de 5% care îi permite să intre în parlament.
„Românii s-au săturat de furturi, minciuni și lipsa de atașament față de valorile naționale.
Suntem un partid creștin, un partidul naționalist, patriotic.”, declara fondatorul AUR, George Simion, în vârstă de 34 de ani, într-un discurs victorios la aflarea rezultatului alegerilor parlamentare, anul trecut.
Apariția neașteptată a alianței AUR pe scena politică românească a umbrit în cele din urmă alegerile care nu au reușit să inspire alegătorii. Prezența generală la vot a reprezentat un minim istoric, la mai puțin de 32%, în parte din cauza apatiei alegătorilor, dar și din cauza preocupărilor legate de pandemia de coronavirus declanșată anul trecut în martie.
În cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, i-a venit rândul lui George Simion să răspundă întrebărilor incomode adresate de jurnalista Denise Rifai, la Kanal D. Printre cele 40 de întrebări pregătite, Denise Rifai l-a întrebat pe George Simion, printre altele, dacă partidul pe care-l reprezintă este unul de factură extremistă, așa cum a fost deja catalogat, naționalist sau doar unul radical, întrebare la care George Simion a răspuns:
„AUR este un partid patriotic, conservator, creștin, unionist. Nu suntem extremiști, dar suntem radicali.
Nu vrem să mai fie condusă România de acei care au condus-o în ultimii 30 de ani”, a mai spus George Simion.
O altă întrebare, mult mai incomodă decât altele, a fost cea legată de lipsa prezenței în rândurile primului eșalon al partidului a femeilor. Puțin pus în corzi, liderul AUR, George Simion a dat un răspuns neașteptat pentru jurnalista Denise Rifai:
„De multe ori sunt mai inteligente decât bărbații. Sper ca viitoarea mea soție să-mi fie superioară intelectual. Va avea multe de suportat: drumuri prin țară, presiuni din partea societății.
Sunt într-o postură în care e dificil, fiecare gest al ei ar fi judecat, apreciat. O să o cunoașteți la momentul potrivit”, a spus George Simion jurnalistei Denise Rifai.
AUR are o legătură puternică cu Biserica Ortodoxă a României, pe care a susținut-o în organizarea ceremoniilor religioase în timpul pandemiei.
Partidul se opune căsătoriei între persoane de același sex, a organizat mitinguri împotriva purtării măștilor și solicită unirea cu Republica Moldova. George Simion, care a devenit rapid chipul partidului, a recunoscut acest aspect aseară la Kanal D, declarând:
„Câteodată este nevoie de paradă de credință într-o societate care-și reneagă identitatea (…) Avem foarte mulți preoți care ne susțin, suntem cxreșini.
Ne-a ajutat nu doar Biserica Ortodoxă, ci și celelalte biserici de la care am avut votanți. Suntem singurul partid creștin de pe scena politică românească (…)”, recunoștea aseară în fața jurnalistei Denise Rifai la Kanal D, George Simion.
Timp de mulți ani, numele său a fost asociat cu graffiti-urile atot prezente în toată țara care spunea „Basarabia este România”. Părerile sale unioniste erau atât de puternice și exprimate atât de neînțelept, încât mulți l-au considerat un agent al Moscovei trimis să dea unionismului moderat și României o imagine distorsionată.
Potrivit a cel puțin două surse, aceasta este și o părere împărtășită cel puțin de unii din serviciile secrete din Moldova. De fapt, după propria relatare a lui George Simion, acesta a fost odată interogat în Moldova și i s-a interzis intrarea în țară pentru o perioadă.
Partidul pare să provină din două grupuri ideologice principale. Unul este format din unioniști radicali adunați în jurul lui George Simion, un fost fan radical al fotbalului și un fervent promotor al unificării necondiționate între România și Republica Moldova.
Un alt grup este format din neofasciști sau, mai precis, oameni care neagă crimele extremei-dreapte interbelice. Ei sunt adunați în jurul lui Claudiu Târziu, care conduce o asociație numită „Rost, care promovează astfel de idei. Asociația conduce o editură și un site web cu același nume, conform Euronews.
Claudiu Târziu, un fost jurnalist în vârstă de 47 de ani, a fost o figură de frunte a Coaliției pentru Familie, care a pledat pentru schimbarea Constituției României pentru a preveni orice posibilă legalizare a căsătoriei gay. „Rost” este singura asociație despre care se știe că a fost retrasă din Coaliție din cauza protestelor publice.