Decizie șocantă a UEFA. Forul continental are în plan să modifice regula care a adus atâta bătaie de cap mai ales echipelor bogate ale Europei. Fair-play-ul financiar a fost introdus în 2010, pentru a ține în frâu sumele cheltuite pe transferuri și salarii în raport cu veniturile cluburilor. Această normă urmează să fie schimbată din sezonul următor.
UEFA își propune o mini-revoluție în fotbalul european. În ultimele două decenii, sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri și pe salariile jucătorilor au ajuns la cote exorbitante, de neimaginat pe vremea lui Maradona sau Gică Hagi. Din acest motiv, în 2010, UEFA a introdus așa-numita regulă a fair-play-ului financiar. Ea stabilea, pe scurt, că un club nu putea cheltui mai mult decât încasa. Au fost introduse pedepse graduale, ce mergeau de la amenzi, până la excluderea pe câțiva ani din cupele europene. Totuși, măsura nu a speriat marile cluburi.
Totuși, anul trecut, UEFA lua o măsură extremă. Manchester City a fost exclusă pentru 2 ani din cupele europene și a primit o amendă de 30 de milioane de euro. Motivul? Încălcarea fair-play-ului financiar! Cu toate acestea, decizia nu a putut fi aplicată, pentru că „cetățenii” au făcut apel la TAS unde au avut câștig de cauză. Echipa antrenată de Pep Guardiola și-a recăpătat dreptul de a juca în cupele europene, iar amenda a fost redusă la 10 milioane de euro.
Încă din 2018 , preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, vorbea despre introducerea unei „taxe de lux” pentru cluburile care cheltuie mai mult decât au nevoie. Aceasta, ar avea scopul de a păstra un echilibru concurenţial între cluburi. De curând, fair-play-ul financiar a făcut o „victimă de lux”. Lionel Messi nu a putut să-și înnoiască înțelegerea cu Barcelona din cauza aceleiași reguli impusă, în acea situație, de La Liga. Conform președintelui Barcelonei, Joan Laporta, salariile de la clubul catalan au atins procentul de 110% din venituri. Adică, doar cheltuielile cu salariile sunt mai mari decât câștigurile grupării.
Chir și PSG a fost criticată că n-ar respecta fair-play-ul financiar, vorbindu-se de faptul că salariile clubului parizian ating 99% din veniturile acestuia. Acum, conform The Times, UEFA vrea să elimine vechile pedepse pentru nerespectarea respectivei reguli. Dar să introducă „taxa de lux” de care vorbea Ceferin acum 3 ani. Taxa s-ar aplica cluburilor ce participă în cupele europene și ale căror cheltuieli cu salariile depășesc 70% din veniturile acestora.
Grupările care nu vor respecta acest prag vor fi doar amendate, urmând ca banii adunați din sancțiuni să fie distribuiți către echipele care au respectat plafonul. E un mod nou de „redistribuire” a bogăției, exact lucrul opus intenției marilor cluburi atunci când au dorit să înființeze Superliga Europei. Rămâne de văzut când și cu ce efect se va aplica noua regulă ce va fi propusă oficial de UEFA luna viitoare.