Austria a decis să suspende imunizarea cu vaccinurile produse de AstraZeneca, asta după ce o femei a murit, iar alta s-a îmbolnăvit. Motiv pentru care imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca a fost suspendată până la încheierea investigațiilor.
Autoritățile sanitare din Austria au decis să oprească momentan toate vaccinurile produse de AstraZeneca, iar asta pentru că o femeie de doar 49 de ani a murit în urma imunizării cu o doză de vaccin produsă de AstraZeneca. Totodată, o altă femeie, în vârstă de 35 de ani, a dezvoltat un embolism pulmonar, după ce a primit prima doză de vaccin, scrie Mediafax.ro.
Cu toate acestea, Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate a declarat că nu există dovezi privind o relație cauzală cu vaccinarea.
Presa din Austria a scris că cele două femeie sunt asistente la clinica la care au primit vaccinul. Pe prospectul vaccinului produs de AstraZeneca nu scrie că problemele de coagulare de sânge ar face parte din efectele secundare, însă investigațiile continua pentru a se afla dacă embolismul pulmonar are sau nu legătură cu doza primită.
„Ca măsură de precauție, stocurile rămase din lotul respectiv de vaccin nu mai sunt folosite”, au spus autoritățile sanitare.
Firma producătoare de vaccin nu a comentat niciunul dintre cele două incidente. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie.
Nici în Germania lucrurile nu stau prea bine în ceea ce privește imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Nemții au folosit mai puțin de 10% din toate dozele de vaccin pe care le-au primit. Oamenii au devenit sceptici la acest vaccin, asta după ce 300 de angajați ai serviciului de ambulanță din Dortmund nu s-au putut prezenta la serviciu după ce au primit prima doză de vaccin.
Reacțiile adverse au fost greu de suportat, așa că oamenii nu au putut munci a doua zi. Cu toate acestea, ministrul sănătății din Germania, Jens Spahn, a spus că toate aceste reacții sunt normale și așteptate și i-a încurajat pe oameni să se vaccineze cu AstraZeneca.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca conține un adenovirus non-uman care nu se poate replica și nu poate provoca boli. Adenovirusul a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2).
Odată administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike, pentru a apăra organismul împotriva formelor severe de covid-19.
Această proteină va fi „văzută” ca un străin în organism, care va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa.
Printre reacțiile adverse la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca se numără dureri de cap, greață, dureri de mușchi, febră, durere și roșeață la locul injectării, febră, frisoane, dar și vomitături sau diaree.