La 21 martie 2018, Comisia Europeană a propus noi norme pentru a se asigura că activitățile întreprinderilor digitale sunt impozitate într-un mod echitabil și favorabil creșterii economice în UE. Cu alte cuvinte recomanda statelor membre o formă de taxare pentru platformele de streaming VOD (video on demand).
Comisia a făcut două propuneri legislative legate de taxarea platformelor de streaming, la nivel european. Prima inițiativă vizează reformarea normelor privind impozitul pe profit, astfel încât profiturile să fie înregistrate și impozitate în cazul în care întreprinderile au o interacțiune semnificativă cu utilizatorii prin intermediul canalelor digitale.
Aceasta constituie soluția pe termen lung preferată de Comisie. Cea de-a doua propunere răspunde solicitărilor mai multor state membre de a institui un impozit provizoriu care să acopere principalele activități digitale care, în prezent, scapă complet de impozitare în UE.
Forumul european al filmului (FEF) a fost propus Comisie în comunicarea sa din 2014 privind filmul european în era digitală, mai multe modificări, inclusiv anumite taxe. Scopul acestei propuneri era de a dezvolta o agendă politică strategică, deschizând noi perspective asupra provocărilor și oportunităților aduse de transformarea digitală.
Există diverse inițiative și norme ale UE pentru industria cinematografică, reglementate de legislația privind drepturile de autor, de Directiva privind serviciile media audiovizuale, de legislația în domeniul concurenței și de programul Europa creativă. Între timp, finanțarea publică și o serie de aspecte de reglementare sunt guvernate în principal de statele membre.
La nivel european, sunt deja câteva state, aproximativ 10, care aplică o astfel de taxă pentru platformele de streaming VOD, precum Portugalia, Polonia sau Spania, unde taxa este de 1% sau 1.5%.
O nouă propunere legislativă făcută de PNL vrea introducerea acestei taxe și în România pentur platformele de streaming, numai că valoarea acesteia, conform deputalui USR, Claudiu Năsui, este de patru ori mai mare decât valoarea media europeană.
Mergând mai departe, deși CE a emis această directivă sub forma unor recomandări, PNL vrea ca taxa să devină obligatorie pentru platformele de streaming din România, conform proiectului de lege din Senat.
„Guvernul Cîțu se pregătește să introducă o nouă taxă asupra românilor: taxa pe filme online. În România vom avea, deci, o nouă taxă.
O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. ”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.
În prezent, piaţa serviciilor media audiovizuale a evoluat în mod semnificativ şi rapid datorită convergenţei care are loc între televiziune şi serviciile de comunicaţii electronice furnizate prin internet, astfel că, s-a înregistrat şi o schimbare semnificativă a obiceiurilor de vizionare, în special cele ale generaţiilor tinere.
În acest context, o mare parte a utilizatorilor a trecut de la vizionarea serviciilor de programe în mod clasic, pe echipamente de televiziune, la alte dispozitive, portabile mobile, pentru a viziona conţinutul audiovizual. Dezvoltarea platformelor de streaming VOD, precum Netflix, Disney+, HBO Max, etc, a cunoscut un progres fantastic în ultimii ani cu milioane de utilizatori și zeci de miliarde profit.
Noul proiect de lege depus de PNL vrea, în acest context, o taxare echitabilă, este justificarea senatorilor PNL, argumentând că Directiva Europeană privind mass-media o cere, în termeni obligatorii. Dar, după cum declară Claudiu Năsui, directiva este doar o recomandare cadru, și nicidecum o obligativitate.
„O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei?
În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare.”, mai spune Claudiu Năsui.