Veste importantă pentru Alexandru Cumpănașu. Ce s-a întâmplat după ce Viorel Cataramă și unchiul Alexandrei Măceșanu au fost acuzați de BEC, în campania electorală pentru prezidențiale, că ar fi falsificat anumite semnături. Cei doi au fost chemați la Parchetul General, pentru a da declarații. Ce decizie au luat instanțele de judecată. E oficial.
Tribunalul București și-a anunțat sentința oficială în dosarul din cadrul alegerilor prezidențiale din 2019, unde Biroul Electoral Central i-a acuzat pe Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu de faptul că ar fi contrafăcut unele semnături. Magistrații au dat verdictul și i-au declarat nevinovați pe cei doi politicieni.
„În temeiul art. 318 alin. 15 C.p.p. admite cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin ordonanţa nr. 211/P/2020 din data de 03.01.2022.
În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 26.01.2022.”, sună hotărârea judecătorească, potrivit celor de la Spynews.
În cadrul alegerilor prezidențiale din 2019, Biroul Electoral Central a sesizat autoritățile în privința semnăturilor depuse de canditați precum Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănașu, Miron Cozma și Bobby George Marius Păunescu, susținând că acestea ar fi fost contrafăcute.
BEC a respins, așadar, candidatura afaceristului Viorel Cataramă și a anulat 94.000 de semnături, pe motivul că acestea „prezentau elemente de similitudine evidente”. Cu toate acestea, Viorel Cataramă a putut să candideze, după ce a câștigat contestația depusă împotriva Biroului Electoral Ccentral, la Curtea Constituțională
„Cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răsturnarea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”, s-a arătat în decizia Curții Constituționale, potrivit sursei citate anterior.
În 2019, controversatul afacerist Viorel Cataramă declara că-l va da în judecată pe Florin Mitulețu-Buică, șeful de la utoritatea Electorală Permanentă pentru abuz de putere și va depune o plângere penală împotriva BEC:
„(n.r. – cele două instituții) Aleg să ignore faptul că legea este una pentru toți și selectează în mod arbitrar candidați pe care să-i supună oprobiului public.”, spunea Viorel Cataramă atunci.
Recent, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu au fost găsiți nevinovați de instanțele de judecată, fiind absolviți de orice suspiciune.