Pe teritoriul României a avut loc cel mai amplu desant de trupe NATO din ultimii ani. O mie de militari ce provin din mai multe țări au fost parașutați și au efectuat diferite misiune de luptă potrivit unui scenariu fictiv.
Baza Aeriană a fost gazda unei secvențe a exercițiului multinațional numit „Swift Response 21/Defender Europe 21”. Aplicația militară va continua și marți, în localitate Smârdan din județul Galați. Desantul a fost executat de militari din diferite țări precum Statele Unite Ale Americii, Polonia, Germania, Olanda și România.
Potrivit scenariului, aerodromul Boboc a fost cucerit de de trupele inamice. Ca și răspuns, forțele aliate pregătesc un raid aerian executate de aeronave F16. În continuare, urmează desantul trupelor terestre. O mie de militari au fost parașutați de la o înălțime de 500 de metri. Aceștia au sărit din aeronave C130 Hercules și Spartan.
Brigada 6 aeropurtată execută o strategie militară numită „joint forcible entry”. Acest lucru înseamnă o pătrundere a forțelor reunite în teritoriul inamic. Exercițiul ce a avut loc la Boboc este componentă a programului Swift Response. Acesta a fost planificat și organizat de Divizia 82 aeropurtate a SUA.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că în contextul actual de securitate, consolidarea cooperării nord – atlantice este tot mai necesară. Executarea acestor manevre rapide și sincronizate, exact așa cum au fost cele in exercițiul de la Boboc, au rolul de a pregăti un răspuns comun pe timp de criză. Exercițiul de la Buzău a fost condus de Brigada 6 aeropurtare a Poloniei.
”În actualul context de securitate, consolidarea cooperării nord-atlantice este tot mai necesară şi justificată. Parteneriatul strategic cu Statele Unite şi angajamentul forţelor americane pentru consolidarea securităţii în zona Marii Negre rămân pilonii principali ai apărării şi securităţii României”, a declarat generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării.
Mai mult de atât, exercițiul de parașutare a continuat și pe timpul nopții. Acesta face parte dintr-un alt program de antrenament al Alianței, numit „Defender Europe 21”. Timp de două luni, circa 30 de mii de militari din 26 de țări se vor antrena în același timp în 30 de poligoane din Europa.
”Cred cu tărie că acest exerciţiu va contribui la securitatea noastră comună în regiunea de pe flancul de est al NATO”, precizat general Tomasz Piotrowski, comandant operaţional al forţelor armate poloneze.