12 mart. 2024 | 11:51

De unde provine uleiul de palmier, de fapt. Este mai sănătos decât untul

Diverse
De unde provine uleiul de palmier, de fapt. Este mai sănătos decât untul
Ce trebuie să știi despre cum să îl folosești

Uleiul de palmier este peste tot, în special în multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm, de la ciocolată la supă la plic. Poate să nu fie ușor de distins ca ingredient, dar este un ulei excelent care se amestecă bine cu alte ingrediente și poate fi folosit în multe feluri. Dar de unde provine uleiul de palmier, de fapt?

Ce este uleiul de palmier?

Unii bucătari consideră uleiul de palmier excelent pentru prăjit, alții îl folosesc în loc de ulei de rapiță sau alte uleiuri vegetale în coacere.

Vezi și: Românii consumă zilnic cel mai nesănătos aliment din lume. Puțini știu această greșeală

Dar există unele confuzii despre utilizările și nutriția acestui ingredient, parțial pentru că a fost folosit în atâtea scopuri diferite, dar și parțial din cauza sursei sale. 

Nuanța roșiatică strălucitoare a uleiului de palmier este apreciată pentru nutriție, dar uleiul rafinat din sâmburi este cel găsit în multe alimente procesate și stocate pe rafturi.

Provenind de la arborele de palmier, numit științific Elaeis guineensis, uleiul de palmier este lichidul extras din fructul roșu și cărnos sau din semințele din interior. 

Există două tipuri de ulei care provin de la această plantă: ulei de palmier crud și ulei de sâmburi de palmier. 

Primul provine din fruct și al doilea este presat din sămânță sau sâmbure. Ambele sunt folosite pentru gătit și în alimente, deși stilul crud este mai răspândit în bucătărie și are o culoare portocalie-roșie, rezultat direct al conținutului ridicat de beta-caroten din fruct. 

Vezi și: Ce trebuie să mănânci dacă vrei să slăbești sănătos. Studiul care răstoarnă tot ce știai

Uleiul de sâmburi de palmier tinde să fie presat și rafinat într-o formă mai solidă, care este folosită pentru conservarea alimentelor ambalate.

De unde provine uleiul de palmier,

Uleiul de palmier a fost folosit de mii de ani și urme ale acestui ingredient au fost găsite într-un mormânt din Egipt datând de aproximativ 3000 î.Hr. 

Dar uleiul de palmier nu este folosit doar în alimente. În timpul Revoluției Industriale Britanice a fost, de asemenea, un lubrifiant popular pentru mașini. Multe săpunuri conțin, de asemenea, ulei de palmier; cel mai cunoscut, Palmolive, un brand american de săpun lichid de spălat vase.

Există două specii de palmieri care produc ulei de palmier, palmierul african (din Africa de Vest) și palmierul american nativ din America Latină. 

Vezi și: Cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Mulți români îl ignoră complet

Dar datorită unei popularități în creștere care a avut loc în ultimii 50 de ani, acum copacul este cultivat și recoltat în mai multe zone, inclusiv în Asia și India.

Cum se folosește

Marea parte din uleiul de palmier găsit în magazine va fi o versiune mai naturală, nerafinată, care poate fi folosită în multe feluri și adesea înlocuiește uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale în rețete.

Folosește-l când faci humus pentru a adăuga aromă. Amestecă legumele tăiate și cartofii cu ulei de palmier, sare și piper și prăjește-i. 

Vezi și: Cu ce să înlocuieşti uleiul de floarea-soarelui. E o variantă mai ieftină şi naturală, mulţi români habar nu au

Alege uleiul de palmier atunci când prăjești semințe și condimente pentru o tocăniță, curry sau stir fry.

Dacă faci o salată, folosește ulei de palmier în dressing, va adăuga o notă unică preparatului și va adăuga în același o sursă de grăsime sănătoasă.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste lucruri
Capital.ro
Mâncarea viitorului care crește sălbatic în România: Algele Ulva | Cercetători din mai multe țări au venit să le studieze
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro