Mihaela Bilic, medicul nutriționist, susține că apa îmbuletliată este doar o afacere și constată că chiar și oamenii de la sate sau de la munte au început să-și care apă în bidoane de la supermarket.
De altfel, specialistul în nutriție menționează totul se rezumă la marketing și că chiar am putea să bem apa de la robinet decât „cheltuim banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet”.
”Dacă ar fi să fac o parafrază la poezia lui Octavian Goga, aș spune „munții noștri apă poartă, dar noi o vrem mineralizată!”. Nu cred să existe o afacere mai simplă și mai profitabilă decât cea a apei îmbuteliate: iei un bun natural și gratuit, îl pui într-o sticlă și îl vinzi cu un preț înzecit mai mare. Iar asta e varianta banală, pentru că există și varianta de fițe, în care apa e purificată, mineralizată sau, mai știu eu, cu foiță de aur. Ce n-ar face industria alimentară ca să ne hrănească iluziile legate de sănătate.
Când ai norocul să te naști la baza munților Carpați, din care țâșnește apa de izvor pe toate drumurile, doar comoditatea poate fi explicația pentru care cheltuim pe apă îmbuteliată.
În țări precum Franța, Anglia sau Grecia este obligatoriu să primești în restaurante o carafă cu apă de la robinet, gratuită bineînțeles.
La noi să bei apă îmbuteliată este un semn de bunăstare, trebuie să fii inconștient să mai bei apă de la chiuvetă. Cât ar fi de fericiți bieții indieni sau africani să aibă apa noastră, în câte țări subdezvoltate apa potabilă este un lux și cât suntem noi de nerecunoscători pentru bogățiile naturale ale pământului pe care trăim.
Eu sunt născută la Câmpina, pe Valea Prahovei și a Doftanei, și de câte ori merg la țară profit de apa de la robinet, rece și gustoasă, direct din barajul de la Paltinu.
Constat însă cu surprindere și tristețe că inclusiv oamenii de la sate sau din orașele de munte au început să-și care apa de la supermarket, îmbuteliată în bidoane de plastic și de o calitate îndoielnică. De ce preferăm să cheltuim bani pentru un bun care ne curge gratuit la robinet?
Nu zic că de mâine trebuie să desființăm apa îmbuteliată, însă mi se par inutile toate formele de apă așa-zis „superioare”, care nu au în spate decât un ambalaj frumos și o campanie de marketing susținută.
Și mi-aș dori să fim mai atenți atunci când cheltuim banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet. Cât despre minerale, ele sunt prezente în mod natural în orice apă, nu avem nevoie să fie adăugate chimic, cu un preț pe măsură.
Apa nu trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, pentru că atunci e moartă și se numește apă distilată. Nici exagerat de alcalină nu trebuie să fie, pentru că atunci dereglează echilibrul acido-bazic al corpului.
Secole la rând apa a fost principalul mijloc de transmitere al bolilor, însă în Europa zilelor noastre nu realizăm ce privilegiu este să ai apă de calitate, gratuită. Și atâta vreme cât nu vedeți vreun avertisment cum că apa nu ar fi potabilă, profitați – o mare parte din populația globului nu beneficiază de acest lux”, a notat medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.