05 feb. 2024 | 14:40

De la ce vârstă poate merge copilul singur la școală. Ce trebuie să știe toți părinții

Diverse
De la ce vârstă poate merge copilul singur la școală. Ce trebuie să știe toți părinții
Cum să iei o astfel de decizie

Dacă te întrebi de la ce vârstă poate merge copilul singur la școală, atunci trebuie să iei în calcul câteva lucruri esențiale. Cu siguranță vrei să încurajezi independența copiilor când încep școala, însă în ceea ce privește mersul singur la școală și drumul înapoi spre casă, poate fi dificil pentru un părinte să ia o decizie. 

Ce spune legea?

În România, nu există o vârstă legală minimă pentru a merge singur la școală, însă părinților cu copii sub 10 ani li se recomandă să nu îi lase să ajungă la școală neînsoțiți.

Vezi și: Câte cafele e bine să bei pe zi. Recomandarea făcută de Doctor Mihail: „Scade mortalitatea cu 17%”

Decizia de a-ți lăsa copilul să meargă singur la școală este una personală și ar trebui să se bazeze pe câțiva factori precum nivelul lor de maturitate, siguranța rutei lor și confortul tău.

Câteva aspecte de luat în considerare atunci când decizi dacă copilul tău este pregătit să meargă singur la școală sunt:

Nivelul lor de maturitate – Întâi, întreabă-te dacă copilul tău este destul de matur pentru a urma instrucțiuni, a rămâne în siguranță și a gestiona situații neașteptate? Pot rămâne calmi dacă se pierd sau întâlnesc un necunoscut? Ascultă bine instrucțiunile?

Ruta – Este ruta către școală sigură pentru mers pe jos? Există mult trafic? Există probleme cunoscute de criminalitate în zonă?

Cum te simți ca părinte – Dacă te simți incomod în legătură cu independența copilului și capacitatea de a face față unor schimbări atât de mari, nu grăbi decizia de a îl lăsa să meargă singur la școală.

De la ce vârstă poate merge copilul singur la școală

În mod obișnuit, majoritatea părinților așteaptă ca copilul lor să aibă 10 ani înainte de a îl lăsa să meragă singur la școală. Se crede că, la 10 ani, copiii au dezvoltat maturitatea și judecata necesare pentru a gestiona provocările de a merge singuri la școală.

Vezi și: Bulgarii trăiesc mult mai puțin decât majoritatea țărilor din Europa. Studiul în care apare și România

Dacă iei în considerare să-ți lași copilul să meargă singur la școală, iată câteva sfaturi pentru a te asigura că rămân în siguranță:

Alege o rută sigură – ruta este importantă, așa că alege una fără mult trafic. Dacă este posibil, mergi cu copilul tău la școală de câteva ori înainte ca el să înceapă să meargă singur, astfel încât să se familiarizeze cu ruta.

Vorbește-i despre siguranță – asigură-te că știe cum să traverseze strada în siguranță, ce să facă dacă se pierde și cum să gestioneze situațiile cu necunoscuți.

Oferă copilului un telefon pentru situații de urgență – în felul acesta, el va putea lua întotdeauna să te sune atunci când întâmpină o situație.

Observă comportamentul copilului tău și asigură-te că face față responsabilității de a merge singur la școală. Poate vorbești cu un alt părinte din zona ta și aranjați un sistem pentru a-i însoți la școală inițial. 

Atât timp cât te simți în siguranță în privința deciziei, copilul tău ar trebui să se simtă în siguranță în independența lor nou descoperită.

În cele din urmă, nu există un răspuns corect sau greșit la întrebarea la ce vârstă poate merge un copil singur la școală, și ceea ce este potrivit pentru un copil poate să nu fie potrivit pentru altul. 

Vezi și: Studiul care poate convinge elevii să înveţe mai mult. Fiecare an petrecut la școală sau la universitate crește speranța de viață

În plus, o importanță foarte mare o are și distanța la care se află școala față de casă. Dacă școala este în cartier și copilul tău deja se joacă pe străzi și cunoaște mediul, atunci lucrurile pot fi mult mai ușoare. Dacă distanța este una mare, situația ar putea fi amânată până când copilul învață să folosească mijloacele de transport în comun.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul iar publicul a huiduit EBU
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Trebuie să primească BANII de la stat. Lege pentru proprietarii de TERENURI din România
Capital.ro
Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro