În România, ca și în alte state, anumiți pacienți cu afecțiuni destul de grave, primesc cu titlul de gratuitate sau compensate anumite medicamente. Dar ca acest lucru să se poată întâmpla, este nevoie ca Ministerul Sănătății să aprobe și să suporte cheltuielile cu acest gen de medicamente. Anul trecut, în decembrie, ministrul Rafila anunța o primă listă de medicamente gratuite pentru 2022. Ulterior, după mai multe consultări, atât cu specialiștii, cât și cu ONG-uri care se ocupă de pacienți cu afecțiuni grave, s-a luat o nouă decizie în acest sens, ce va intra în vigoare de la 1 aprilie a.c..
Conform unui studiu amănunțit realizat de Uniunea Europeană, sistemul românesc de sănătate are mari probleme. De altfel, spune studiul, problemele au fost și mai vizibile în acești doi ani de pandemie, când a fost pus sub presiune.
Până la declanșarea crizei, în martie 2020, bollile cardiace ischemice au fost principala cauză de mortalitate în România în 2018, reprezentând peste 19 % din totalul deceselor. Rata mortalității cauzate de bolile cardiace ischemice a fost mai mult decât dublă față de media UE.
Mortalitatea cauzată de accidentul vascular cerebral,= a fost a doua cauză principală de deces. A reprezentat 16 % din totalul deceselor, în ciuda unor îmbunătățiri abrupte începând cu anul 2000.
Cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă cauză de deces, cu o rată a mortalității care a crescut cu aproape 11 % din 2000, în principal din cauza ratelor ridicate ale fumatului. Ratele de mortalitate pentru alte tipuri de cancer au crescut, de asemenea, în ultimii ani, în special cancerul colorectal.
Pentru toate aceste afecțiuni, și nu numai, inclusiv diabet, afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului, statul român a acordat aproape în fiecare an pacienților medicamente cu titlul de gratuitate sau medicamente compensate. aceste medicamente erau acordate, prin intermediul medicilor de familie, atât celor cu contribuții la fondurile de sănătate, sau celor fără contribuții.
În decembrie 2021, ministrul Alexandru Rafila anunța o primă listă cu astfel de medicamente pentru începutul de an 2022, listă în care erau incluse atât medicamentele date prin prescripție medicală de la medicii de familie, cât și cele acordate prin programul național de sănătate.
Citește și: Lista medicamentelor compensate sau gratuite în 2022
După mai multe consultări cu medici specialiști, cât și cu ONG-uri care au în grijă pacienți cu boli cronice grave, s-a luat decizia de a sesuplimenta listele cu medicamentele gratuite și compensate, listă ce va intra în vigoare de la 1 aprilie a.c., după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Medicamentele aufost aprobate în ședințăa de guvern printr-o hotărâre ce vine să completeze HG nr. 720/2008. De altfel pe 25 martie Ministerul Sănătății anunța luarea acestei decizii într-un comunicat:
„La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.”, se arată în comunicatul Ministerlui Sănătății.
În aceeași comunicare, Ministerul Sănătății face precizările de rigoare cu privire la noile medicamente incluse în lista ce va fi publicată de la 1 aprilie, după cum urmează:
„A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică. Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).
De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar.”, anunță Ministerul.
Lista cu aceste noi medicamente gratuite și compensate va intra în vigoare peste două zile, de la 1 aprilie, dar după ce va fi publicată de minister în Monitorul Oficial.