Începând cu data de 1 aprilie, lista medicamentelor gratuite și compensate se extinde. 34 de molecule noi vor fi introduse pentru românii cu diferite afecțiuni, care au nevoie disperată de ele.
În cursul zilei de astăzi, Guvernul a aprobat Hotărârea privind modificarea și completarea anexei de la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008. Aceasta prevede completarea listei cuprinzând medicamentele care beneficiază cei asigurați, cu sau fără contribuție personală. Aici vorbim despre medicamentele cu prescripție medicală și de medicamentele care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.
Pe lista de medicamente noi gratuite se vor adăuga 34 de molecule noi destinate pacienților care suferă de afecțiuni neurologice, Parkinson, boli endocrine și metabolice, ciroză biliară, boli degenerative ale ochiului și boli cronice ale rinichiului.
„Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alte medicamente care vor deveni gratuite se vor adresa celor care suferă de afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare – hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar, informează Ministerul Sănătății.
În urmă cu două zile, după ședința de Guvern, ministrul Sănătății a anunțat că nu exclude posibilitatea reintroducerii unor restricții de limitare a răspândirii virusului Covid-19, asta doar în cazul în care gradul de ocupare a paturilor din secția ATI ale spitalelor va trece de jumătate.
„Eu nu pot să exclud nimic. Între timp, facem recomandari. Dacă situația o impune, aducem colegilor din Guvern sub dezbatere acest subiect. Nu avem cum să știm cum va evolua acest val 5. Nu se pune problema unui val 6”, a declarat Alexandru Rafila.
Potrivit aceleiași surse, în prezent există 1.900 de paturi ATI disponibile pentru pacienții infectați cu Covid-19, iar doar 25% dintre acestea sunt ocupate.
„Recomandăm cu foarte multă seriozitate păstrarea măsurilor de protecție individuală legate de utilizarea măștii, mai ales în mijloacele de transport, în spațiile închise, și distanțarea, acolo unde este posibil, evitarea aglomerației
Se respectă ceea ce s-a întâmplat și în perioadele anterioare, orașele cele mai mari dau cele mai mari cifre în ceea ce privește numărul de cazuri noi. Această creștere care se înregistrează în aceste zile o monitorizăm cu atenție.”
Ministrul Sănătății încurajează în continuare testarea împotriva virusului și încă recomandă folosirea măștilor, mai ales în spațiile închise și aglomerate.