Noi medicamente au fost introduse de către Ministerul Sănătății pe lista celor compensate și gratuite, pentru tratarea pacienților cu afecțiuni grave. Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede, potrivit ministerului, introducerea unui număr de 20 de molecule inovative, destinate celor cu afecţiuni neurologice, afecţiuni oncologice, afecțiuni pulmonare cronice și alte boli. Mai multe detalii, în continuare.
Proiectul prin care se completează și modifică lista medicamentelor de care beneficiază pacienții cu afecțiuni grave a fost aprobat miercuri, 5 ianuarie, de Guvernul României.
Actualizarea prevede, potrivit Ministerului Sănătății, introducerea unui număr de 20 molecule inovative destinate persoabelor cu afecţiuni neurologice, afecţiuni oncologice – leucemii şi limfoame, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecţiuni pulmonare cronice, hemofilie şi talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever şi poliartrită reumatoidă.
De medicamentele din lista actualizată beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
„Aceste medicamente sunt destinate pacienţilor cu o evoluţie a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluţie terapeutică“, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Lista actualizată de medicamente gratuite și compensate intră în vigoare începând cu 1 februarie 2022 şi 1 martie 2022, în funcţie de produse.
Consultați aici:
De compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin HG nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 de lei/lună, beneficiază, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 de lei/lună, inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.
De asemenea, prin OUG nr. 132/2021, s-a reglementat acordarea, începând cu luna ianuarie, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 de lei, respectiv au valori cuprinse între 1.001 și 1.600 de lei, inclusiv.
Acest ajutor nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 de lei/lună, până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%, întrucât acesta nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială. Prin urmare, va fi suportat de la bugetul de stat.