Un bebeluș care zâmbește în timp ce doarme este o imagine care-ți topește inima. Mai mult ca sigur, norocoșii părinți care sunt martorii acestei minuni pun repede mâna pe telefon, pentru a imortaliza momentul. Cunoscut sub numele de zâmbet angelic, un nou-născut poate râde prin somn din mai multe motive. Unele sunt chiar neștiute! Iată de ce zâmbesc bebelușii când dorm.
Mai mult ca sigur ai observat în documentare, la TV sau chiar la propriul copil că nou-născutul zâmbește prin somn. Visează oare? Ori își amintește de perioada petrecută în burtica mamei? Care este adevărul, de fapt.
Află că bebelușii au antrenament la a râde! Aceștia zâmbesc încă de dinainte de a se naște. Multe dintre mame au văzut deja primul zâmbet al copilului lor în timpul ecografiilor.
Într-un studiu în care s-au analizat peste 500 de femei însărcinate care foloseau ultrasunete 4D, cercetătorii au descoperit că mai mult de 30 de feți chicoteau în acel moment. Toți au zâmbit în medie 3,21 secunde. Așa au putut oamenii de știință să-și dea seama că zâmbetele spontane apar chiar și atunci când fetușii sunt încă în pântece, chiar cu mult înainte de a veni pe lume.
Noile tehnologii apărute au făcut un lucru remarcabil. Prin intermediul acestora, medicii au putut vedea cum fetușii pot căsca și la 18 săptămâni după ce au fost concepuți. Deja la 26 de săptămâni, ei pot zâmbi, clipi sau chiar plânge din interiorul uterului. Potrivit specialiștilor, aceste expresii faciale sunt, de fapt, reflexe involuntare pe care fetușii le dezvoltă ca un fel de pregătire pentru momentul în care vin pe lume.
Aceste acțiuni sunt un răspuns imediat la un stimul care, de cele mai multe ori, relevă un sentiment de bunăstare în burtica mămicii. Este puțin probabil ca bebelușii să realizeze că modificarea colțului gurii se poate transforma într-un zâmbet. Medicii cred că este vorba, mai degrabă, de o mișcare involuntară a mușchilor lor, același lucru fiind valabil și în cazul loviturilor sau când sug degetul mare.
Deoarece un nou-născut nu poate vorbi, zâmbetul poate fi un mod prin care comunică cu părinții lui. Zâmbetele lor pot fi, de asemenea, un răspuns la sentimente pozitive sau senzații de liniște, cum ar fi o mângâiere pe obraz sau pe cap.
Zâmbetul unui nou-născut în timp ce doarme nu înseamnă neapărat că visează. Ar fi imposibil să aibă vise, deoarece încă nu are experiențe suficiente pentru a-și aminti. Nici capacitatea de a-și imagina, creierul lui fiind încă în plin proces de dobândire a acestor capacități.