În perioada în care țin post, credincioșii sunt extrem de atenți să consume doar alimente de origine vegetală, iar în zilele cu dezlegare la pește, ei pot consuma și câteva bucăți de carne albă. Cu toate acestea, specialiștii susțin că zacusca nu este produs de post. Care ar fi explicația acestora.
Mâncare de mazăre, fasole bătută, tocăniță de cartofi, pilaf de orez, acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care gospodinele le au în minte, atunci când gătesc ceva bun de post.
Desigur, atunci când vine vorba de a savura o gustare care să nu conțină lactate, produse din ou sau carne, cei mai mulți oameni preferă să savureze o tartină cu icre.
Potrivit celor care respectă cu strictețe orânduielile creștine, zacusca nu ar fi un produs potrivit de post, deoarece conține ulei.
Din acest motiv, în perioada Postului Paștelui, zacusca ar trebui consumată doar în zilele în care este dezlegare la ulei.
Conform experților, poți consuma untdelemn și vin în zilele de sâmbăta și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele în care sunt rânduite sărbători cu semn de „cruce roșie” sau „cruce neagră”.
Un aspect important este că aceste date nu trebuie să cadă în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, deoarece acestea reprezintă o perioadă de ajunare și post aspru.
Postul Paștelui în anul 2023 se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 aprilie, timp de 40 de zile. Este cel mai lung și aspru dintre toate posturile mari de peste an.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, care are mai multe zile de dezlegare la pește, în Postul Paștelui, creștinii pot mânca pește doar în două zile.
Pe lângă postul pe care creștinii trebuie să-l respecte în cele 40 de zile, este bine ca aceștia să rostească și o rugăciune, despre care se spune că este foarte puternică și făcătoare de bine.
Postul Paștelui le reamintește creștinilor de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când profetul aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.