În curând o să ajungem să ne fie teamă să mai mâncăm! Nu o spunem noi, ci recentele cercetări referitoare la bacteria pe care o pot conţine cârnaţii sau zacusca. Conform unor cercetări amănunțite, alimentele atât de îndrăgite de români pot fi un adevărat pericol, putând duce la botulism.
Suntem la câteva zile de începerea Sărbătorilor de iarnă, iar fiecare gospodină pregătește cârnații și celebra zacuscă. Numai că, cercetările recente trag un semnal de alarmă, referitor la bacteria pe care o pot conţine cârnaţii sau zacusca. Medicii spun că este vorba de Clostridium botulinum, cea care produce o toxină ce poate duce către boala numită botulism.
„Botulismul este o afecțiune rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Botulismul poate provoca simptome care pun viața în pericol. Un tip de bacterie numit Clostridium botulinum produce toxina.
Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a rănilor. Afecțiunea poate apărea, de asemenea, atunci când sporii bacterieni se dezvoltă în intestinele sugarilor. În cazuri rare, botulismul poate fi cauzat și de un tratament medical sau de bioterorism.”, spun specialiștii.
Conform cercetărilor, boala cauzată de bacteria pe care o pot conţine cârnaţii sau zacusca apare de cele mai multe ori în perioada de iarnă, dar nu exclusiv atunci. De altfel, specialiștii confirmă acest aspect, așa cum a făcut-o și prof. univ. dr. Carmen Dorobăț:
„Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț pentru DC Medical.
De-a lungul anilor cercetătorii au depistat existența a cel puțin trei forme ale bolii, cauzate de bacteria Clostridium botulinum.
A treia variantă a bolii apare de obicei la bebelușii cu vârste cuprinse între 2 luni și 8 luni. În cazuri rare, această formă de botulism intestinal afectează și adulții.
Ocazional, botulismul apare atunci când se injectează prea multă toxină botulinică din motive cosmetice sau medicale. Această formă rară se numește botulism iatrogen. Termenul „iatrogen” înseamnă o boală cauzată de un examen sau tratament medical.
O altă formă rară de botulism poate apărea în urma inhalării toxinelor. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a bioterorismului. Toate formele de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale.
Așa că mare atenție, în cazul în care aveți simptome ale bolii, care sunt după cum urmează:
Simptomele botulismului de origine alimentară încep, de obicei, la 12 până la 36 de ore după ce toxina intră în organism.
Dar, în funcție de cantitatea de toxină pe care ați consumat-o, începutul simptomelor poate varia de la câteva ore la câteva zile. Simptomele botulismului de origine alimentară includ:
Simptomele botulismului de rană apar la aproximativ 10 zile după ce toxina intră în organism. Simptomele botulismului de rană includ:
Zona din jurul rănii poate să nu apară întotdeauna umflată și să prezinte o schimbare de culoare.
Problemele încep, în general, la 18 până la 36 de ore după ce toxina intră în corpul bebelușului. Simptomele includ:
Anumite simptome nu apar de obicei în cazul botulismului. De exemplu, botulismul nu crește de obicei tensiunea arterială sau ritmul cardiac și nici nu provoacă febră sau confuzie. Uneori, însă, botulismul de rană poate provoca febră.
În cazul botulismului iatrogen, când toxina este injectată din motive cosmetice sau medicale, au existat cazuri rare de efecte secundare grave. Acestea pot include dureri de cap, paralizie facială și slăbiciune musculară.