Te-ai întrebat vreodată de ce mango continuă să se coacă și după ce îl cumperi din magazin, în timp ce căpșunile nu devin nici mai dulci, nici mai roșii, ci doar mucegăiesc rapid? Se pare că nimic nu este întâmplător. Cum explică specialiștii această diferență.
Maturarea, în general, reprezintă un proces metabolic foarte complex și coordonat. Unele fructe au un mecanism care sintetizează etilena, un hormon natural ce joacă un rol important în schimbarea compoziției și în conversia amidonului în zahăr, care loc în timpul procesului de coacere.
Există două categorii de fructe din acest punct de vedere: fructe climaterice și neclimacterice. Cele dintâi pot să continue să se coacă și după recoltare, în timp ce neclimactericele trebuie să se maturizeze în tufiș sau copac, abia apoi putând fi recoltate și comercializate.
Citește și: De ce să depozitezi piersicile într-o pungă de hârtie, alături de banane. Trucul secret pentru fructele tale
Procesul de maturare reprezintă și cauza pentru care unele fructe se coc și după ce au fost cumpărate de la magazin, iar altele nu. Cele care se coc după recoltare sunt adesea culese înainte de a fi coapte, astfel încât să poată fi transportate pe distanțe lungi. Se pot cumpăra din magazine în funcție de preferințe.
„Fructele climatice tind să fie delicate în starea lor complet coaptă și pot fi susceptibile la deteriorare în timpul transportului, iar în producția comercială, sunt adesea coapte forțat prin expunerea la etilenă în apropierea zonei de vânzare sau de consum”, explică experții.
Câteva fructe climaterice comune, care continuă să se coacă și după ce au fost recoltate, sunt: bananele, avocado, roșii, piersici, mango, kiwi, caise, prune și papaya. Merele, perele și pepenii se coc, de asemenea, după recoltare, permițându-le să fie transportate în climă mai rece pentru distribuție.
Pe de altă parte, fructele neclimacterice trebuie să se coacă în timp ce sunt încă atașate de plantă și, în general, nu vor răspunde la etilena externă. Este posibil să devină mai moi după recoltare, dar acest lucru este cauzat mai degrabă de degradarea fructelor decât de procesul de coacere.
Fructele neclimacterice nu se mai coc după recoltare, așa că trebuie să te asiguri că le cumperi din magazin numai când se află în punctul de apogeu al coacerii. Din această categorie de fructe fac parte: căpșunile, pepenele verde, rodia, portocala, strugurii, ananasul și afinele.
Citește și: Ce poți face cu bananele foarte coapte. De acum înainte nu le vei mai arunca
Important! Dacă există schimbări mari de culoare, aromă și/sau textură, mai mult ca sigur fructul pe care l-ai cumpărat face parte din categoria celor climaterice. Acesta ar fi cazul unui fruct tare și verde, care se transformă în unele moale și galben.
Fructele climatice sunt, de obicei, comestibile într-un interval de la câteva zile până la câteva săptămâni. Deci, în general, ar fi bine să fie cumpărate în funcție de cât de coapte îți place să le mănânci.
Fructele neclimacterice ar trebui să fie cumpărate la apogeul coacerii. Se vor strica în momentul în care vor începe să își piardă atractivitatea. Acest lucru este cunoscut sub numele de senescență, când fructele îmbătrânesc, se descompun și încep să devină făinoase.