01 feb. 2024 | 16:44

De ce unele fructe se coc după recoltare și altele nu. Cum și când trebuie să le cumperi din magazin

Sfaturi Nutriție
De ce unele fructe se coc după recoltare și altele nu. Cum și când trebuie să le cumperi din magazin
Motivul pentru care unele fructe se coc și după recoltare. Specialiștii spun că totul se rezumă la procesul de maturare.

Te-ai întrebat vreodată de ce mango continuă să se coacă și după ce îl cumperi din magazin, în timp ce căpșunile nu devin nici mai dulci, nici mai roșii, ci doar mucegăiesc rapid? Se pare că nimic nu este întâmplător. Cum explică specialiștii această diferență.

Motivul pentru care unele fructe se coc și după recoltare

Maturarea, în general, reprezintă un proces metabolic foarte complex și coordonat. Unele fructe au un mecanism care sintetizează etilena, un hormon natural ce joacă un rol important în schimbarea compoziției și în conversia amidonului în zahăr, care loc în timpul procesului de coacere.

Există două categorii de fructe din acest punct de vedere: fructe climaterice și neclimacterice. Cele dintâi pot să continue să se coacă și după recoltare, în timp ce neclimactericele trebuie să se maturizeze în tufiș sau copac, abia apoi putând fi recoltate și comercializate.

Citește și: De ce să depozitezi piersicile într-o pungă de hârtie, alături de banane. Trucul secret pentru fructele tale

Ce sunt fructele climaterice și când pot fi cumpărate

Procesul de maturare reprezintă și cauza pentru care unele fructe se coc și după ce au fost cumpărate de la magazin, iar altele nu. Cele care se coc după recoltare sunt adesea culese înainte de a fi coapte, astfel încât să poată fi transportate pe distanțe lungi. Se pot cumpăra din magazine în funcție de preferințe.

„Fructele climatice tind să fie delicate în starea lor complet coaptă și pot fi susceptibile la deteriorare în timpul transportului, iar în producția comercială, sunt adesea coapte forțat prin expunerea la etilenă în apropierea zonei de vânzare sau de consum”, explică experții.

Câteva fructe climaterice comune, care continuă să se coacă și după ce au fost recoltate, sunt: bananele, avocado, roșii, piersici, mango, kiwi, caise, prune și papaya. Merele, perele și pepenii se coc, de asemenea, după recoltare, permițându-le să fie transportate în climă mai rece pentru distribuție.

Ce sunt fructele neclimacterice și când pot fi cumpărate

Pe de altă parte, fructele neclimacterice trebuie să se coacă în timp ce sunt încă atașate de plantă și, în general, nu vor răspunde la etilena externă. Este posibil să devină mai moi după recoltare, dar acest lucru este cauzat mai degrabă de degradarea fructelor decât de procesul de coacere.

Fructele neclimacterice nu se mai coc după recoltare, așa că trebuie să te asiguri că le cumperi din magazin numai când se află în punctul de apogeu al coacerii. Din această categorie de fructe fac parte: căpșunile, pepenele verde, rodia, portocala, strugurii, ananasul și afinele.

Citește și: Ce poți face cu bananele foarte coapte. De acum înainte nu le vei mai arunca

Cum îți dai seama din ce categorie face parte fructul tău

Important! Dacă există schimbări mari de culoare, aromă și/sau textură, mai mult ca sigur fructul pe care l-ai cumpărat face parte din categoria celor climaterice. Acesta ar fi cazul unui fruct tare și verde, care se transformă în unele moale și galben.

Fructele climatice sunt, de obicei, comestibile într-un interval de la câteva zile până la câteva săptămâni. Deci, în general, ar fi bine să fie cumpărate în funcție de cât de coapte îți place să le mănânci.

Fructele neclimacterice ar trebui să fie cumpărate la apogeul coacerii. Se vor strica în momentul în care vor începe să își piardă atractivitatea. Acest lucru este cunoscut sub numele de senescență, când fructele îmbătrânesc, se descompun și încep să devină făinoase.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Efectele perverse ale creșterii salariului minim. Vin scumpiri masive
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro