Un medic a făcut gestul neobișnuit de a nu se mai spăla cu săpun timp de cinci ani, mai mult în încercarea de a economisi bani și timp. Dr. James Hamblin a început acest „proiect” când s-a mutat într-un mic apartament din Brooklyn. În cartea sa, denumită „Clean”, medicul a explicat că decizia sa a fost influențată în mare parte de reducerea „pierderilor”, după ce a realizat că dacă te speli aproximativ 30 de minute pe zi, de-a lungul unei vieți, înseamnă aproximativ doi ani din viață. Însă scopul principal al proiectului său a fost mai mult de ordin…biologic.
Dr. James Hamblin a spus că, la acea vreme, începuse să învețe mai mult despre ceea ce se numește microbiomul pielii.
„Așadar, la fel ca în cazul microbiomului intestinal, unde avem trilioane de microbi care trăiesc în interiorul nostru, îi avem, de asemenea, și pe cei care trăiesc pe pielea noastră, și asta a condus la unele experimente, în încercarea de a vedea, de fapt, care era rostul igienei în exces și al unui regim de curățare a pielii, dacă suntem oricum mereu acoperiți de microbi tot timpul, dintre care majoritatea perfect sănătoși și chiar benefici pentru noi.”
De altfel, se aude tot mai mult despre minunile microbiomului intestinal, dar și de felul în care acesta este în strânsă legătură cu tot organismul, de la sănătatea intestinală la starea de spirit. Recent, oamenii de știință au devenit mai interesați de microbiomul pielii și de modul în care acesta afectează sănătatea.
Există chiar școli de gândire conform cărora oamenii fac duș prea des, dăunându-și propriului microbiom, inclusiv bacteriilor potențial utile care joacă un rol în sănătatea pielii. Există chiar dovezi că afecțiuni precum acneea ar putea fi parțial cauzate de perturbarea microbiomului obișnuit al pielii.
Există, desigur, și dezavantaje în a nu face duș: nu în ultimul rând, alți oameni susțin că ideea este absolut dezgustătoare, ceea ce i s-a întâmplat și lui Dr. James. De asemenea, el trebuit să continue să se spele pe mâini, menținând igiena pe fondul pandemiei de COVID-19. Însă cu toate acestea, el descoperit că mirosul corporal pe care îl simțea atunci când făcea duș nu era la fel de pronunțat și în vremea în care nu făcea duș.
„Pielea mea a devenit încet-încet mai puțin grasă și cu mai puține pete de eczemă”, a spus el pentru The Guardian.
„Nu miroseam a levănțică, dar nici nu mai era acel miros specific ca de ceapă pe care axilele mele îl aveau dacă într-o zi uitam să îmi dau cu deodorant din belșug”.
Hamblin a criticat, de asemenea, și industria cosmetică, menționând că în UE peste 1.500 de substanțe chimice conținute în produsele de îngrijire personală au fost interzise sau restricționate, în timp ce în SUA acest număr este de 11.
Pentru a demonstra acest lucru, el și-a lansat chiar și propria companie de îngrijire a pielii cu motto-ul „Îngrijirea bărbaților pentru o piele perfectă”, vânzând produse care conțin ingrediente alese aproape la întâmplare. Chiar și așa, le-ar recomanda oare și altora să urmeze stilul de viață fără duș?
„Nu sunt aici să recomand această abordare tuturor. În multe privințe, a fost groaznic”, a spus el. „Dar totodată acest lucru mi-a schimbat și viața”, a mai spus acesta.