Prin acest sistem de vot se poate ca un candidat care obține mai multe voturi din partea alegătorilor să nu câștige alegerile. Lucrul acesta este posibil deoarece președintele nu este ales direct de către votanți, ci prin colegiu electoral.
Când cetățenii Statelor Unite merg să voteze la rezidențiale, ei votează de fapt pentru un grup de oficiali care alcătuiesc colegiu electoral. Acesta este un grup de oameni cu o sarcină comună. Ei sunt alegători și au responsabilitatea de a alege președintele și vicepreședintele. Colegiul se întâlnește odată la 4 ani pentru a îndeplini această sarcină.
Numărul de alegători ai fiecărui stat este aproximativ în conformitate cu populația lui. Fiecare dintre state are un număr de alegători egal cu numărul de parlamentari pe care îi are în Congresul Statelor Unite (reprezentanții în Cameră și senatori), potrivit Mediafax.ro.
Statul California are cei mai mulți alegători (55), iar alte state cu o populație mai mică, precum Wyoming, Alaska și Dakota de Nord au doar 3. Totalul de alegători este de 538, astfel fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor, adică 270 sau mai mult pentru a câștiga alegerile.
Statele acordă toate colegiului electoral, candidatului care a câștigat votul popular din stat. Așadar, dacă Joe Biden câștigă 50,01% din voturile statului California, i se acordă toate cele 55 de voturi pe care statul le are. Trump obținând zero voturi din acest stat, chiar dacă a fost votat de 49,99% din alegători. Exemplul este valabil și invers.
Chiar dacă un candidat câștigă cu o diferență foarte mare (de exemplu 80% la 20%) , totuși va obține același număr de voturi ca în cazul în care s-ar impune cu 51% la 49%. Astfel, se poate ca un candidat să devină președinte câștigând o serie de state importante, în ciuda faptului că are mai puține voturi în toată țara. Doar două mari state (Maine și Nebraska) își împart voturile colegiului electoral, în funcție de proporția voturilor pe care le primește fiecare candidat.
Datorită acestui sistem explicat mai sus, candidații la președinție își îndreaptă atenția spre „swing states” – state în care votul ar putea merge în ambele sensuri – decât să încerce să câștige cât mai mulți alegători în toată țara.
Mai important este să câștige mai multe state decât să obțină diferențe mari. Fiecare stat pe care îl câștigă îi apropie de cele 270 de voturi ale colegiului electoral de care au nevoie pentru a obține mandatul.