Ajunul Crăciunului este o zi cu totul specială. Conform tradiției, în această zi se împodobește bradul, aceasta este ziua în care gospodinele pregătesc cozonacii, sarmalele și bunătățile de pe masa de Crăciun. Tot în seara de ajun vine Moș Crăciun, cu cadouri și este ziua în care copiii merg cu colindatul ca să anunțe nașterea lui Iisus Hristos.
Există și alte obiceiuri, mai puțin cunoscute. Se spune că în ajun trebuie să ții post negru până se ivește prima stea de seară, care amintește de magii de la Răsărit. Până atunci nu se mănâncă nimic, iar în felul acesta oamenii vor fi sănătoși, vor avea mai mult noroc și vor fi demni pentru împărtășanie.
Preoții spun că în ajunul Crăciunului nu se mănâncă nimic din preparatele făcute pentru masa de pe 25 decembrie. De altfel, este ziua în care nu dai nimic împrumut și recuperezi tot ce ai împrumutat de-a lungul anului.
În ziua de Ajun, oamenii taie pe jumătate un măr și dacă are viermi, atunci omul va suferi de boli și va avea o sănătate șubredă. Pe de altă parte, dacă mărul este sănătos, persoana va fi sănătoasă și viguroasă în noul an. Mărul putred prevestește moartea.
Ziua de ajun este și ziua cea mai dificile pentru gospodinele care vor ca locuința să fie curată de Crăciun. O superstiție spune, totuși, că nu e bine să mături în ajun, pentru că dai afară tot norocul din casă.
Este ziua în care cerurile se deschis și în noaptea de Crăciun nu ar trebui să deschizi ușa nimănui, pentru că pleacă norocul din casă.
În multe tradiții de la țară, în ajunul Crăciunului, copiii mănâncă bostan ca să fie sănătoși tot anul.
Pe vremuri, copiii veneau la colindat în ziua de ajun, iar oamenii le ofereau colaci, nuci și fructe.
În plus, se spune că dacă nu ai împodobit casa cu crengi de vâsc, vei avea ghinion tot anul. Dacă în ajunul Crăciunului nu ai făcut niciun cadou cuiva, atunci vei avea parte de un an sărac.