Cine ar fi crezut că modul în care mâncăm fructele ce nu lipsesc din casele românilor, mai ales în sezonul rece, este greșit? Specialiștii au dezvăluit de ce trebuie să speli neapărat portocalele înainte să le consumi. Care este greșeala făcută de cei mai mulți oameni.
În condițiile în care au o coajă groasă, specifică citricelor, iar singura parte a fructului pe care o consumăm este pulpa, cei mai mulți sunt convinși că nu este nevoie să spele portocalele înainte de a le curăța și mânca.
Cu toate astea, specialiștii din domeniul sănătății vin cu un avertisment cât se poate de clar și punctează că este foarte important să spălăm orice fruct înainte de a-l consuma.
Coaja de portocală, la fel ca suprafața oricărei alte legume sau oricărui alt fruct, poate conține diferite tipuri de bacterii, virusuri, pesticide, murdărie și alte microorganisme dăunătoare.
Trebuie să ținem cont de faptul că în ciuda faptului că nu mâncăm coaja, tot intrăm în contact cu ea. De exemplu, atunci când tăiați o portocală, cuțitul va traversa atât coaja, cât și interiorul fructului, astfel încât poate muta murdăria din exterior în pulpă.
Citește și: De ce să bei un pahar de suc de portocale în fiecare zi. Ce recomandă specialiștii
Mai mult, în timp ce o cureți, mâinile tale intră în contact direct cu coaja nespălată. Dacă îți atingi apoi ochii, nasul sau gura, contaminarea este inevitabilă.
Toate aceste probleme sau riscuri sunt eliminate cu un singur gest: spălarea portocalelor.
Ele pot fi spălate sub jet de apă și puțin săpun cu pH neutru. În plus, se recomandă să folosești o perie mică pentru a ajuta la îndepărtarea tuturor impurităților de pe coajă.
De asemenea, poți scufunda portocalele într-o soluție obținută din trei linguri de oțet alb pentru fiecare litru de apă. Fructele se lasă în soluție în jur de zece minute. După ce sunt scoase, se mai trec încă o dată pe sub jetul de apă doar pentru a le clăti și a elimina eventualul gust de oțet.