După cum se poate observa, deja a venit, în cele din urmă, primăvara. Noul Cod Rutier, pe 2020, vine cu modificări inclusiv pe această speță, iar cine nu se conformează noilor reguli riscă amenzi usturătoare.
Conform normelor, intrate în vigoare, încă din anul 2011, odată cu sezonul de iarnă, la începutul lunii decembrie, toți participanții la trafic, și posesori de autoturisme, sunt obligați să-și echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, indiferent dacă a nins sau nu. Dacă așa spune la lege, așa trebuie să facem.
„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.”
Până acum amenzile erau în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se reținea certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Conform noului Cod Rutier, pe 2020, este interzisă circulaţia maşinilor pe drumurile publice cu zăpadă, dacă acestea nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre legea OG 5 2011, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Conducătorii auto care aleg să nu asculte sfaturile oferite de autorităţi, vor fi obligaţi să scoată din buzunar sume între 1.300-2.900 lei, pentru a plăti amenzile. Pe lângă asta, oamenii legii le vor reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii. Față de ce era precizat anul trecut, singura modificare este în ceea ce privește cuantumul amenzii pe care o va primi un șofer prins fără a avea echipat autoturismul cu anvelopele de iarnă. Ceea ce mai trebuie să rețineți este că, în cazul în care aveți mașina echipată cu anvelope all season, nu vă absolvă de vină și tot primiți amenda, conform celor prevăzute în noul Cod Rutier.
„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, susţin reprezentanţii RAR.