Pe fondul pandemiei de COVID, România se cofruntă cu un fenomen îngrijorător: tot mai mulți părinți decid să-și retragă copiii de la școală și să se ocupe singuri de educația lor. Așa se facă că părinții le predau ei singuri lecțiile micuților, fără ca aceștia să mai participe la ore. Ce spun specialiștii despre homeschooling, afli în rândurile de mai jos.
Fenomenul „homeschooling“ sau „școala de acasă“ ia amploare în România, după ce tot mai mulți părinți își retrag copiii din școli, pentru a se ocupa de educația lor acasă. Părinții iau astfel locul profesorilor, predându-le chiar ei lecțiile copiilor, fără ca aceștia să mai asiste la ore, nici măcar online.
Despre sistemul în care părintele este responsabil 100% de educația celui mic specialiștii spun că este necesară o atenție deosebită, întrucât adultul trebuie să gestioneze foarte bine cele două roluri.
„Trebuie să știe să gestioneze foarte bine aceste roluri – această autoritate de învățător, pe care să o combine cu afecțiunea, cu compasiunea, care sunt specifice rolului de părinte“, a declarat Anca Maftei, psiholog, pentru stirileprotv.ro.
După ce-i retrag de la școală, adulții le predau copiilor materia pe care ar trebui să o învețe în instituțiile de învățământ.
„În cazul familiilor care aleg homeschooling nu putem vorbi de abandon școlar propriu zis. Părinții români aleg să își înscrie copiii la așa-numite școli-umbrelă, care funcționează în alte state care au acreditat acest sistem de educație. Primesc de acolo programa, primesc și manuale“, explică Andreea Ionescu, fondatorul comunității „Părinții cer schimbare“, potrivit sursei citate.
Citește și: Se schimbă structura anului școlar? Câte vacanțe ar putea avea elevii din România
Cu alte cuvinte, părinții apelează la aceste școli-umbrelă din străinătate, întrucât, legal, copiii cu probleme de sănătate sunt singurii care ar putea face școală de acasă.
În prezent, în România, doar în Timiș, Bihor și Suceava sunt aproximativ 100 de copii in sistem „homeschooling“.
Potrivit șefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în comuna Orţişoara, unde au fost retrași de la școală 28 de elevi.
Șeful IȘJ a declarat că va anunța instituţiile statului pentru a lua măsurile privind respectarea dreptului la educaţie al copiilor. De asemenea, oficialul a tras un semnal de aramă, menționând că elevii de clasa a VIII-a sunt cei mai afectaţi de acești fenomen, întrucât nu vor putea susţine examenul de Evaluare Naţională pentru că nu își vor încheia situaţia şcoală în sistemul românesc.
„Monitorizăm atent lucrurile.Tendinţa aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci, lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii retraşi de la şcoala gimnazială din Orţişoara. Şi acum este şcoala unde avem cei mai mulţi copii retraşi. (…) În acest caz, nu este vorba despre vreo problemă a actului didactic, ci o chestiune care ţine de opţiunea familiei pentru o confesiune religioasă“, a detaliat Marin Popescu.