Materie nouă pentru elevii din România. Ce se va introduce în programa școlară

Materie nouă pentru elevii din România. Ce se va introduce în programa școlară
Materie nouă pentru elevii români: ce îi așteaptă?

Elevii din Români vor avea parte de o materie nouă. Ce urmează să se introducă în programa școlară de anul viitor? Senatorii au adoptat recent legea care aduce în prim-plan noutăți pentru învățăcei.

Materie nouă în programa școlară din România

Senatorii au adoptat o lege prin care se introduc nouțiuni obligatorii de ecologie și protecția mediului în programa școlară. Unii profesori îi învață pe elevi tainele materiei care este extrem de importantă pentru ca micuții să știe cum să protejeze planeta.

Cursurile sunt acum opționale și sunt organizate de asociații de mediu cu ajutorul îndrumătorilor specializați. Alexandra Dicu este unul din exemple. Ea predă educație tehnologică, iar de curând a devenit profesoară de educație ecologică. Această materie poate fi învățată în școli de peste tot din România și are la bază un manual digital care a fost dezvoltat de organizația World Wide Found.

Alexandra Dicu, profesoară de educație tehnologică: „După ce ne informăm, ieșim afară, în curtea școlii, unde ne putem conecta cu natura. Copiii realizează diverse jocuri. Un exemplu, arta în colaborare cu natura.”

Ce arată legea?

Cătălina Murariu, coordonator în educație la Platforma Școli Verzi: “Facem apel la învățarea în natură, învățare prin experiență și făcând parte din cotidianul lor. Înseamnă că ei pot cu adevărat să schimbe ceva. Le face plăcere să le povestească și părinților și ei devin, la rândul lor, profesori.” (Sursa: știrileprotv.ro)

Senatorii au fost de acord cu importanța acestei materii. Disciplina nu va fi opțională, ci va intra direct în cursurile obligatorii. Astfel, orice profesor va putea să predea la clasă informații despre mediu elevilor. Legea merge la promulgare, iar toți învățăceii ar urma să înceapă cursurile pentru aceasta în anul școlar 2022 – 2023.

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Discutăm de habitate, specii, de ce e nevoie să protejăm anumite specii sau anumite habitate, de unde ne hrănim, cum ne hrănim, ce impact are hrana asupra naturii. O substanță chimică care este prezentă, de exemplu, într-un deodorant dăunează naturii, nu dăunează naturii? Cum putem reduce utilizarea acestor substanțe?”

Noutăți pentru elevi

Un alt detaliu este că elevii pot studia în amănunt Istoria Evreilor. Profesorii pot fi pregătiți în acest sens de specialiști. Disciplina se va preda în cadrul liceal și profesional. Actul normativ prevede că noua materie se va include în structura școlară din anul 2023 – 2024.

“Cadrele didactice care predau disciplina Istoria Evreilor. Holocaustul pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate”, se arată în lege.