01 oct. 2020 | 15:25

De ce ți se face foame noaptea? Specialiștii trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă în corpul tău

Știri generale
De ce ți se face foame noaptea? Specialiștii trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă în corpul tău
De ce ți se face foame noaptea? Specialiștii trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă în corpul tău

Ți se întâmplă des să te duci la frigider după ce te-ai spălat pe dinți ai luat deja cina? Poate că îți spui că este doar o simplă poftă și nu are importanță, însă dacă asta se întâmplă des, să știi că există anumite cauze.

Iată care ar putea fi aceste cauze:

  • nivelurile de zahăr dezechilbrate din sânge. Acestea nu trebuie să crească şi să scadă rapid, ci trebuie să rămână stabile cât mai mult timp posibil.

De altfel, carbohidraţii simpli, precum făina albă şi zahărul, care se găsesc în cele mai multe alimente prelucrate „gustoase”, sunt transformate rapid în zahăr și provoacă un nivel nesănătos de zahăr în sânge. Corpul produce apoi imediat insulină pentru a încerca să proceseze zahărul, iar asta rezultă într-o scădere drastică a acestuia.

Citește și: Alimentația celor mai longevivi oameni din lume. Ce alimente țin cancerul la distanță

Iar atunci când glicemia este scăzută, te poţi simţi agitat, iritabil, capricios, ameţit, neliniştit, cu bătăi rapide ale inimii, confuz sau extrem de înfometat.

  • mesele haotice. Trebuie să ai mese regulate zilnic. Astfel, menținerea constantă a zahărului din sânge pe parcursul zilei contribuie la prevenirea poftei de mâncare la ore târzii.

De asemenea, trebuie să îți începi ziua cu un mic dejun sănătos și să incluzi și gustare sănătoasă între mese ca să previi scăderea niveului de zahăr din sânge.

  • alimentaţia incorectă. Când mesele tale nu sunt bine echilibrate, iar aportul de nutrienţi este insuficient, corpul te va informa că nu obţine exact ceea ce are nevoie.
De ce ți se face foame noaptea? Specialiștii trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă în corpul tău

De ce ți se face foame noaptea? Specialiștii trag un semnal de alarmă: ce se întâmplă în corpul tău

De ce ți se face foame noaptea

De altfel, consumul unei cantităţi excesive de zahăr sau carbohidraţi, combinate cu lipsa fibrelor, a proteinelor şi a grăsimilor sănătoase în timpul zilei, poate să ducă la niveluri neregulate de zahăr în sânge, provocând foame noaptea târziu.

De asemenea, trebuie să eviți carbohidraţii simpli, precum zahărul şi făina albă, care sunt transformate rapid în zahăr în organism. Poți să alegi însă carbohidraţii complecşi, precum cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, leguminoasele şi fructele. Fibra găsită în aceste alimente va menţine stabilitatea zahărului în sânge și-l va păstrâ la acelaşi nivel seara, fără să mai provoace senzaţia de foame.

  • Cauze psihologice şi fluctuaţii hormonale. Anumiţi hormoni reglează senzaţiile de foame şi sete. Prin urmare, ghrelinul este hormonul care te face să simţi foame, iar hormonul leptină îţi spune că eşti sătul. De asemenea, în anumite condiţii fiziologice, semnalele normale sunt distorsionate când hormonii sunt dezechilibraţi, apărând apoi poftele de zahăr, grăsimi şi sare. Aceste condiţii fiziologice includ stresul, lipsa de somn sau menstruaţia. În plus, foamea nocturnă mai poate fi cauzată şi de nevoia de confort şi anumite emoţii,  precum anxietatea, depresia şi frustrarea.
Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro