Indiferent că o folosim pentru a face cele mai bune sărmăluţe sau pentru a o găti călită alături de nişte costiţe afumate, varza murată este, fără îndoială, regina murăturilor. Există, însă, un ingredient secret care o împiedică să facă floare. Doar gospodinele adevărate ştiu despre ce este vorba.
În ciuda faptului că este un preparat cu origini nemţeşti, varza murată este iubită de toţi românii. Toamna, aceştia o pun în cantităţi mari la murat pentru ca iarna să o savureze ca salată alături de cea mai bună friptură, să o folosească la sarmale sau să o călească. Există, însă, o problemă întâmpinată de foarte multe gospodine: floarea care se formează în butoi.
Pentru a evita această problemă neplăcută, specialiştii îţi spun care este ingredientul secret care împiedică varza murată să facă floare. Mai exact, pentru a opri fermentarea, mai ales atunci când temperaturile sunt destul de ridicate, este indicat să pui, în butoi, câteva aspirine mărunţite.
O altă soluţie este hreanul. Pune deasupra verzelor câteva bucăţi de hrean şi gata. Aşa eşti sigur că varza ta nu va fermenta excesiv. Un alt lucru de care trebuie să ţii cont atunci când depozitezi butoaiele sau borcanele cu varză murată este temperatura din cămară. Aceasta nu ar trebui să depăşească niciodată 10 grade Celsius, iar umiditatea să fie la un nivel optim.
Deşi pare un lucru simplu, pusul verzei la murat se poate dovedi o adevărată provocare dacă nu ştii câteva trucuri cunoscute de gospodinele adevărate. În primul rând, este importat ca varza să fie cu foi multe şi subţiri, iar căpăţânele să fie de dimensiuni medii.
De asemenea, butoiul în care urmează să pui varza trebuie să fie foarte bine curăţat şi dezinfectat. Poţi face asta cu un amestec de apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu. Şi condimentele contează pentru un rezultat extraordinar. Foloseşte cu încredere sare grunjoasă, mărar, busuioc uscat sau sfecla roşie.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, conform Adevărul.ro.