Ce este interzis de Bobotează, imensa sărbătoare de la început de an

Ce este interzis de Bobotează, imensa sărbătoare de la început de an
Ce este interzis de Bobotează

Conform Calendarului creștin ortodox, pe data de 6 ianuarie se sărbătorește Boboteaza cunoscută și ca Botezul Domnului. Această sărbătoare încheie ciclul 12 zile ale sărbătorilor de iarnă. În această zi de imensă sărbătoare, există și unele lucruri pe care este păcat dacă le facem. Iată ce este interzis de Bobotează.

Ce este interzis de Bobotează – sărbătoare imensă

În sânul Bisericii, este o tradiție veche, potrivit căreia se sărbătorește în fiecare an, Boboteaza. Această sărbătoare este consemnată încă din secolul al III-lea. Este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor, alături de Paște și de Crăciun.

În fiecare an, preoții sfințesc pentru credincioși mii de litri de apă. Credincioșii se îmbulzesc pentru a duce acasă o sticluță cu agheasmă care să îi ferească de boli și de rele tot anul.

Ce este interzis de Bobotează – tradiții

Preoții sfințesc apele de Bobotează. Sunt feriți de rele și de boli, cei care se îmbăiază în apa sfințită, ori cei care se stropesc cu aceasta. Cu această apă sfințită, se pot stropi și oamenii și animalele. Creștinii păstrează agheasma pe care o primesc de la preot, când vine cu Iordanul în sticle, pentru vindecare.

În satele și orașele care sunt situate lângă apă, există o tradiție potrivit căreia, tinerii se aruncă în apă pentru a aduce la mal, crucea aruncată de preot. Se spune că cei care fac acest lucru, în această zi, vor fi feriți de toate bolile.

Ce este interzis să faci de Bobotează – obiceiuri

Conform tradițiilor populare, când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns. Aceștia fug pe câmp și pot fi văzuți doar de lupi și nu de către oameni. Lupii îi urmăresc și îi sfâșie.

Tot tradițiile populare spun că, fetele care cad în ziua de Bobotează pe gheață, sunt cele care se vor mărita în acel an. Agheasma luată de la preoți de Bobotează, favorizează recoltele bogate și ajută la curățarea gospodăriei de:

  • diavoli
  • moroi
  • șerpi
  • purici
  • boli
  • precum și de influența oamenilor malefici.

Ce este interzis să faci de Bobotează pentru a nu avea ghinion tot anul

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, de Bobotează sunt interzise o serie de lucruri. Pentru a nu face păcate, este bine să știm ce să nu facem. Iată este interzis să faci de Bobotează cu apa sfințită:

  • deși stropirea cu agheasmă este permisă, în perioada imediat următoare după Bobotează, este interzis să te speli pe cap sau să speli rufe
  • în ziua de Bobotează nu este bine să lași haine la uscat, deoarece diavolii care își caută scăpare se vor ascunde sub ele
  • în popor se mai spune că, timp de două săptămâni după Bobotează, nu se spală în pârâuri, rufele sau cămășile, pentru că diavolii așteaptă să se agațe de ele.
  • pentru a nu murdări apa sfințită, de Bobotează nu se spală rufe și este interzis să te speli pe cap. Potrivit unor vorbe din bătrâni, cei care se vor spăla pe cap de Bobotează, vor avea dureri de cap foarte mari tot anul.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI