De ce se pun pietre în pomi, de fapt? Este o metodă veche de zeci de ani, despre a cărei eficiență nu există niciun studiu, dar la care apelează și astăzi pomicultorii amatori din toate colțurile țării.
Este unul dintre cele mai ciudate trucuri la care apelează cei care își doresc să crească producția de fructe din propria livadă. Cu toate că eficiența sa nu a fost dovedită prin niciun studiu realizat de specialiști, metoda este folosită de zeci de ani la noi în țară.
Având în vedere că nu implică niciun cost suplimentar și este ușor de pus în practică, oamenii nu ezită să pună pietre în pomi, sperând să sporească roadele.
Metoda a fost explicată de un vlogger celebru în acest domeniu, pe canalul său de YouTube, Tibi Tips.
Acesta a precizat că pietrele potrivite pentru acest truc sunt cele bazice și acide. Cele din urmă se găsesc în zonele de munte sau deal, la o altitudine de peste 750-800 și au un pH acid. Cele bazice, în schimb, se găsesc la altitudini joase, și au în compoziție minerale solubile, cum ar fi calcarul, magneziul, potasiul sau sulful. În horticultură, pot avea un rol benefic, cum are, de exemplu, dolomita, care este folosită cu succes atât în hrana plantelor, cât și în cea a animalelor.
Razele soarelui, vântul, ploile pot dizolva aceste substanțe. Dacă pietrele ce le conțin sunt puse în pomi, mineralele se scurg pe tulpină, sunt absorbite și vor acționa ca un îngrășământ natural pentru pomi.
Te-ar putea interesa și: Până când se pot planta pomi fructiferi primăvara. Aceasta este cea mai bună perioadă
Pietrele se pun în coronamentul pomilor, mai exact, în zona de ramificație, unde șarpantele încep să plece din tulpină. Dacă sunt așezate pe sol, eficiența metodei o să scadă, în condițiile în care firele de iarbă vor acoperi pietrele, razele solare sau ploaia nu vor mai acționa atât de eficient asupra acestora.
„Bătrânii au descoperit că pomii care aveau aceste pietre în ei erau mai viguroși, aveau o productivitate mai bună, coronamentul era mai plin, iar culoarea mai verde a frunzelor. S-a ajuns astfel la ideea că pietrele puse la încheietura crengilor ajută pomul.
Acestea trebuie să stea în coronament pentru că aici se vor degrada mult mai repede decât la baza pomului, acolo unde crește iarbă, iar soarele și ploaia nu vor ajuta ca trucul să funcționeze. Ele fiind în bătaia soarelui și a vântului, pietrele se vor dezintegra odată cu mineralele care se scurg pe tulpina copacului unde îl vor fertiliza”, a explicat un alt specialist pe canalul personal de YouTube.
Te-ar putea interesa și: Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori