Plantare pomilor fructiferi pare o sarcină ușoară la început, însă trebuie respectate anumite reguli importante. Una dintre acestea este perioada în care plantăm pomii. În rândurile următoare veți regăsi câteva sfaturi care vor vă ajuta să plantați pomii cu ușurință și până când este indicat să îi plantați.
Dacă doar doriți să plantați câțiva pomi fructiferi în curtea dumneavoastră sau înființarea unei adevărate livezi, este obligatoriu să parcurgeți câțiva pași pentru a garanta o recoltă bogată și rezultate bune.
Unele specii de pomi fructiferi pot fi plantați în luna martie-aprilie fără probleme, înainte de a începe procesul de înmugurire. Cea mai bună perioadă pentru sădire este perioada de repaus vegetativ. De cele mai multe ori, plantarea pomilor se face în luna octombrie, imediat după ce frunzele au căzut, sau în luna martie.
Citește și: Cum cureți pomii fructiferi pentru a da roade. Trucul care îi scapă și de boli VIDEO
Alți specialiști sunt de părere că pomii se pun în pământ toamna, înainte de a da primul îngheț. Cu toate acestea, înainte de a începe plantarea acestora, trebuie să aibă loc lucrările de curățare sau de aplicare a tratamentelor împotriva rozătoarelor.
Motivul? Ei bine, rădăcinile se prind mai ușor în sol, umiditatea este mai ridicată, iar pomii plantați primăvara intră în vegetați primăvara.
În primul rând, după ce au fost cumpărați, pomii se pun în apă circa 2 ore, pentru ca rădăcinile să absoarbă cât mai multă apă. Groapa trebuie săpata cu aproximativ 40-60 de zile înainte și trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât rădăcinile pomului.
Mai apoi, se amestecă pământul săpat cu cel de calitate și se toarnă la baza gropii. Introducem pomul în pământ și se lasă portaltoiul cam 10 cm deasupra solului. Se umple groapa, se apasă bine cu picioarele și se modelează marginea de udare.
Citește și: Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori
Puietul proaspăt plantat se udă și se acoperă pământul deasupra cu coaja ornamentală, astfel încât să fie ferit de razele puternice ale soarelui. Este important ca pomii să fie bine protejați, cu o plasă de sârmă, de exemplu, dacă aveți animale care ar putea să distrugă puietul.
De asemenea, puietul trebuie să fie legat bine cu un țăruș de lemn. Este indicat să nu folosiți niciodată sârmă sau cablu de plastic. Legarea pomului se face atunci când rădăcinile sunt încă fragile și nu au intrat bine în pământ.