De ce se amână expulzarea lui Novak Djokovic din Australia. Campionul sârb ar fi trebuit să primească, joi, decizia finală privind rămânerea sau expulzarea sa din țara de la Antipozi. Dar lucrurile s-au amânat pentru încă o zi, cel puțin. Numărul 1 ATP are probleme cu mai multe acuzații ce i se aduc în legătură cu scutirea medicală pe baza căreia a încercat să intre în Australia fără a fi vaccinat, dar și cu alte neconcordanțe din declarațiile și documentele sale.
De ce se amână expulzarea lui Novak Djokovic din Australia. Numărul 1 ATP încă așteaptă hotărârea ministrului Imigrației din guvernul federal, Alex Hawke. Acesta îl poate deporta pe sârb, trecând chiar și peste sentința dată în justiție.
Novak Djokovic nu a aflat nici joi care e decizia finală a autorităților. Organizatorii Australian Open chiar au amânat tragerea la sorți pentru tabloul principal al turneului, în speranța că problema se va clarifica după conferința de presă susținută de primul-ministru al Australiei, Scott Morrison. Dar premierul australian nu a abordat „cazul Djokovic”, spunând doar că decizia este a ministrului Alex Hawke, scrie news.com.au.
Motivul amânării deciziei este legat de documentele suplimentare pe care avocații lui Novak Djokovic le-au transmis către Biroul ministrului Imigrației.
„Avocaţii domnului Djokovici au furnizat recent documente suplimentare lungi şi documente justificative, despre care se spune că sunt relevante pentru posibila anulare a vizei domnului Djokovici. Bineînţeles, acest lucru va afecta perioada de timp pentru o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului Alex Hawke.
Pe Novak Djokovic îl așteaptă, însă, zile grele, mai ales că procurorii australieni pregătesc un dosar plin de posibilele încălcări ale regulilor sanitare, dar și ale legii, săvârșite de campionul sârb. În primul rând, el a încercat să intre în țară pe baza unei scutiri medicale, lucru nepermis de legislația federală australiană.
La sosirea la Melbourne el a declarat într-un formular că nu a călătorit nicăieri cu 14 zile înainte de sosirea în Australia. Presa internațională a dezvăluit, însă, că Nole a fost prezent, după Crăciun, în Spania, unde deține o proprietate, pentru a se antrena la Academia de Tenis Soto. Djokovic a dat vina pe agentul său, care ar fi completat eronat formularul cu pricina, în numele său. Dar o asemenea culpă se poate pedepsi cu până la 12 luni de închisoare, în Australia.
Pe de altă parte, Novak Djokovic prin avocații săi, dar și în declarația pe care a făcut-o publică pe rețelele sociale, a afirmat că a fost depistat pozitiv printr-un test PCR făcut în 16 decembrie. Cu toate acestea, el a participat în zilele următoare la mai multe evenimente publice, încălcând legile sanitare din Serbia.
În plus, el a călătorit în Spania, chiar guvernul spaniol inițiind o anchetă privind modul în care Djokovic a intrat în țară într-o perioadă în care ar fi trebuit să se afle în izolare. Dar procurorii australieni au suspiciuni și în privința existenței testului PCR pozitiv însuși.
Jurnaliștii germani de la Der Spiegel au găsit neconcordanțe ciudate în datarea testului pretins pozitiv din 16 decembrie. Analizând datele tehnice și de datare ale testului, ei au ajuns la concluzia că testul pozitiv ar fi fost făcut, de fapt, pe 26 decembrie și nu pe 16. Și sunt dubii că ar fi fost, de fapt, pozitiv. Aceasta ar însemna, în Australia, o pedeapsă maximă pentru fals în acte de cinci ani de închisoare.
Un verdict final e așteptat pentru ziua de vineri. Între timp, Novak Djokovic și-a aflat primul adversar de la Australian Open. Acesta este tot un sârb, Miomir Kecmanović (22 de ani, 78 ATP). Rămâne de văzut dacă Novak Djokovic va apuca să mai joace vreo partidă la Australian Open sau va fi expulzat din țară, urmând să suporte eventualele pedepse prevăzute pentru faptele incriminate de procurori.