Novak Djokovic se scuză și nu prea: „A fost o eroare de judecată” FOTO

Novak Djokovic se scuză și nu prea: „A fost o eroare de judecată” FOTO
Novak Djokovic a fost prezent la mai multe evenimente în perioada în care fusese depistat pozitiv cu Covid-19

Novak Djokovic se scuză și nu prea. Campionul sârb este, în continuare, într-o situație neclară în privința posibilității sale de a rămâne în Australia și de a participa la Australian Open. Deși a primit o sentință favorabilă în justiție, viza liderului ATP poate fi anulată din nou de ministrul Imigrării, Alex Hawke. Novak Djokovic a dat publicității, pe rețelele sociale, un comunicat în care explică succesiunea faptelor din momentul în care a fost depistat pozitiv cu Covid-19, în 16 decembrie.

Novak Djokovic se scuză și nu prea

Novak Djokovic se scuză și nu prea. Campionul sârb a primit, în instanță, dreptul de a intra în Australia, în ciuda deciziei autorităților de a-i anula viza. El și-a început deja antrenamentele pe arena din Melbourne Park, acolo unde va avea loc Australian Open, între 17-30 ianuarie.

Novak Djokovic a fost acuzat, în ultimele zile, că a apărut la diverse evenimente publice după data de 16 decembrie când, conform declarațiilor avocaților săi, ar fi fost depistat cu Covid-19. În plus, publicația australiană The Age a scris că Novak Djokovic este suspectat că ar fi mințit în formularul completat la intrarea în Australia. Mai exact, liderul mondial ar fi bifat că nu a călătorit nicăieri cu 14 zile înainte de sosirea la Melbourne. Dar acest lucru se pare că e fals, scrie sursa citată.

Novak Djokovic s-a deplasat, de fapt, în Spania, după Crăciun, unde s-a antrenat în preajma Anului Nou. El apare în mai multe filmări postate de Academia de Tenis Soto din localitatea Sotogrande, aflată în apropiere de Marbella, acolo unde sârbul are o proprietate.

„A fost o eroare de judecată”

Novaj Djokovic a dat publicității, miercuri, o declarație pe care a postat-o pe mai multe rețele sociale. Liderul mondial a menționat că nu a aflat de rezultatul pozitiv al testului PCR decât după ce a participat la premierea unor tineri jucători sârbi, în 17 decembrie.

„Vreau să vorbesc despre dezinformarea continuă apărută în ultimele zile legată de activitățile și evenimentele la care am participat după ce am fost testat pozitiv cu COVID-19. Există informații false care trebuie corectate, în special pentru a atenua îngrijorările comunității cauzate de prezența mea în Australia și pentru a adresa probleme care îmi afectează familia.

Vreau să vă asigur că am încercat să păstrez siguranța tuturor și să mă conformez obligațiilor.

Am fost la un meci de baschet, în Belgrad, pe 14 decembrie, după care am aflat că mai mulți oameni care au participat au fost testați pozitiv. Chiar dacă nu am avut simptome de COVID-19, am făcut un test rapid pe 16 decembrie, iar rezultatul a fost negativ.

Pentru a fi sigur, am făcut și un test oficial și aprobat PCR în aceeași zi. În următoarea zi, am fost la un eveniment de tenis în Belgrad pentru a-i premia pe copii și am făcut un test rapid înainte, care a fost, la fel, negativ.

Eram asimptomatic, mă simțeam bine, și încă nu primisem rezultatul pozitiv al testului PCR, pe care l-am primit seara”, spune Novak Djokovic în declarația sa.

„M-am simțit obligat să merg”

Deținătorul a 20 de trofee de Grand Slam admite doar că a făcut o „eroare de judecată” atunci când a acceptat să țină interviul pentru publicația L’Equipe, în 18 decembrie, la două zile după testul pozitiv.

„A doua zi, pe 18 decembrie, eram la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a acordat un interviu publicației L’Equipe și a face o ședință foto, pe care le promisesem de mult timp.

Am anulat toate celelalte evenimente, în afară de interviul pentru L’Equipe. M-am simțit obligat să merg la interviu, pentru că nu am vrut să-i dezamăgesc pe jurnaliști. Am respectat distanța socială și am purtat mască tot timpul, în afară de momentele în care am făcut poze.

După interviu, m-am izolat. Acum, când mă gândesc, înțeleg că a fost o greșeală de judecată și sunt de acord că trebuia să reprogramez interviul”, a mai scris Novak Djokovic.

„Agentul meu și-a prezentat scuzele pentru greșeală”

Novak Djokovic a abordat și problema completării greșite a formularului pentru intrarea în Australia, în care a bifat căsuța prin care se specifica faptul că nu a călătorit în altă țară în ultimele două săptămâni, deși fusese în Spania. Sârbul susține că documentul a fost completat de echipa sa și n-a fost vorba decât de o eroare umană neintenționată.

„În ceea ce privește declarația mea de călătorit, ea a fost completată de echipa mea, așa cum le-a spus și celor de la Imigrări când am ajuns, agentul meu chiar și-a prezentat scuzele pentru greșeala asta, anume că a bifat căsuța greșita la întrebarea despre călătoriile precedente.

Este o eroare umană și, cu siguranță, nu intenționată. Trăim în vremuri grele, într-o pandemie, și, în unele momente, astfel de erori pot apărea. Astăzi, echipa mea i-a oferit Guvernului Australiei informații suplimentare pentru a clarifica această speță.

Am simțit că este important să clarific aceste aspecte și nu voi mai face niciun alt comentariu în legătură din respect pentru Guvernul Australiei.

A fost mereu o onoare să joc la Australian Open, turneu care este foarte iubit de jucători, fani și de comunități peste tot în lume și vrea să am șansa să joc împotriva celor mai buni jucători ai lumii și în fața unuia dintre cele mai bune publicuri din lume”, a mai scris Novak Djokovic în declarația menționată.

Novak Djokovic așteaptă acum decizia finală a ministrului Imigrării din guvernul federal, Alex Hawke. Acesta are puterea legală de a trece peste sentința dată de justiție și de a-i anula, din nou, viza de intrare în Australia. Mai mult, Djokovic poate suporta și alte consecințe legale, dacă se va ajunge la concluzia că nu a respectat regulile sanitare legate de izolare, în perioada în care susține că a avut Covid-19.

Și rămâne „pe tapet” și problema „erorii umane” din formular, o asemenea greșeală putând fi pedepsită de legile australiene cu până la 12 luni de închisoare.