Mărul este un fruct tipic autumnal, al cărui sezon se prelungește pe parcursul lunilor reci, datorită, în mare măsură, termenului său lung de ”valabilitate”. Este unul dintre fructele care, depozitat în condiții optime, rezistă foarte mult. Haide să vedem, așadar, de ce ar trebui să îl pui în nisip.
Merele sunt un tip de fructe care, dacă sunt depozitate în condiții optime, pot fi păstrate pentru o perioadă îndelungată de timp. Cu toate acestea, este important de spus că există multe soiuri, iar proprietățile, aromele și texturile lor depind de acestea.
Din acest motiv, nu toate soiurile de mere se păstrează în aceeași prospețime și nu rămân în stare bună pentru aceeași perioadă de timp.
În primul rând, să ne amintim că merele sunt fructe climaterice, adică continuă să se coacă după recoltare, dar o fac mult mai lent decât alte fructe, cum ar fi bananele.
Această caracteristică înseamnă că ele degajă etilenă, un gaz care afectează cele mai sensibile fructe și legume care se pot afla în apropiere. De aceea, nu este indicat să le depozităm împreună cu alte produse, decât dacă nu căutăm să le accelerăm coacerea.
Fructele există încă din cele mai vechi timpuri, astfel că unele practici ale strămoșilor noștri pot fi folosite și astăzi cu succes. Aceștia au fost nevoiți să apeleze la soluții inteligente, fără a se baza însă pe nicio tehnologie ce utilizează curentul electric. Iar una dintre acestea este depozitarea merelor în nisip.
Ziarul ”Romanulu”, din luna iulie 1881 vorbește în articolul ”Păstrarea merelor” despre o modalitate de le ține peste iarnă îngropate în nisip. Astfel, se pune un strat de nisip pe fundul lăzii, peste care se pune un rând de fructe, care se acoperă cu nisip și se continuă la fel până se umple. Merele îngropate în nisip pot fi păstrate până în luna mai, chiar și iunie.
Un alt ziar vechi, ”Telegraful Român” din anul 1889, scrie că păstrarea merelor în stare proaspătă pentru mai mult timp. fără a își pierde aroma, se poate face și într-un alt mod.
Astfel, se ia nisip foarte fin și curat care se înfierbântă pe plăci (table) de tinichea sau și de metal, care ulterior se lasă la răcit. În acest nisip se pun merele sănătoase și nelovite, fără să se atingă. Vasul, în care sunt puse fructele trebuie să fie și el în stare bună, pentru a nu intra aerul în interior. Se pune un rând de mere, nisip, mere până când se umple și se închide bine cu un fund, notează populare.ro.
Citește și: Fructele și legumele care nu se pun niciodată în frigider. Milioane de români fac greșeala asta