23 feb. 2024 | 18:21

De ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză, de fapt. Trucul este vechi de aproape 100 de ani

Diverse
De ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză, de fapt. Trucul este vechi de aproape 100 de ani
De ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză

Fie că ești pomicultor cu experiență sau abia la început de drum, recomandările din rândurile de mai jos îți vor fi sfaturi de aur. Află de ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză, de fapt. Acest truc eficient este vechi de aproape o sută de ani, era aplicat cu mare succes de bunicii noștri.

Un truc vechi de o sută de ani

În ultimii ani, tot mai mulți români visează să plece din marile orașe și să se stabilească în zone rurale, departe de agitația și problemele cu care se confruntă zi de zi.

Cei mai mulți dintre cei care reușesc să transforme acest vis în realitate dedică un colț mai mic sau mai mare din grădină cultivării legumelor, verdețurilor și chiar și pomilor fructiferi, pentru a fi siguri că pun pe masă, pentru familie și musafiri, produse naturale, sănătoase, ce nu au fost stropite sau tratate cu substanțe chimice care să le grăbească în mod artificial procesul de dezvoltare.

A fi pomicultor nu este însă deloc simplu. Înainte de a porni la drum, este important să știm ce condiții trebuie să asigurăm pomilor și cum să îi îngrijim corect, astfel încât să nu ne confruntăm cu probleme ce vor compromite recoltele.

Un truc vechi de aproape o sută de ani este la fel de eficient și astăzi și nu ar trebui să lipsească din arsenalul oricărui pomicultor, indiferent de experiența pe care o are.

De ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză

Era descris pas cu pas în ediția din aprilie 1928 a ziarului Universul. Acolo, Vasile Lovinescu-Rădăşeni, cel care a înființat în anul 1908 Pepiniera „Rădăşeni-Fălticeni”, explica de ce să stropești pomii și frunzele cu zeamă bordeleză.

„Din multe localităţi se plâng pomicultorii de pagubele pricinuite de boala numită tavelură sau pătarea fructelor şi a frunzelor.

Pomii atacaţi mai des sunt perii şi merii.

Tavelura e pricinuită de o ciupercă numită Fusicladium, şi se arată prin pete ruginii pe fructele atacate.

Mai târziu, aceste fructe, mai cu seamă perele, crapă şi rămân pipernicite. Valoarea comercială scade şi fructele nu se pot vinde”, explica acesta, potrivit Populare.ro.

Te-ar putea interesa și: Cu ce se stropesc pomii după tăiere. Ce trebuie să faci primăvara

Ce trebuie să faci

Ciuperca duce la acoperirea frunzelor cu pete ruginii. „Câteodată boala trece şi la ramuri, despicându-le şi uscându-le. Leacul cel mai recomandabil şi cu sorţi de izbândă, este zeama bordeleză, aplicată în ajunul începerii vegetaţiei.”

Cum se procedează:

„Într’un hârdău sau butoi se toarnă 90 litri apă şi se dizolvă 2 kgr. sulfat de cupru.

Se sting două kgr. var, în 10 litri de apă, amestecându-se, după ce se răceşte, se toarnă încet laptele de var în zeama de piatră vânătă, până ce se albăstreşte hârtia roşie de turnesol sau un cui nou rămâne strălucitor.

Stropirea pomilor se face cu ajutorul ţinut pulverizator. Toate părţile pomului să fie bine stropite. Pentru plantaţiile mici ajunge un pulverizator de 10-15 litri.

Ţeava stropitoarei să aibă cel puţin 3 metri, ca să ajungă până la vârful pomului.

În primul an de aplicare, numărul fructelor bolnave scade mult. Tot aşa frunzele şi ramurile atacate.

Peste doi sau trei ani, tavelura a dispărut. Lichenii şi muşchiul, care acoperă trunchiul şi ramurile, dispar, iar coaja rămâne curată şi lucitoare şi pomul întreg se prezintă sănătos şi viguros.”

Te-ar putea interesa și: Nu ai mai tăiat niciodată așa ramurile pomilor fructiferi. Un expert pomicultor a dezvăluit unghiurile de aur

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro